Rusija: Na referendumu Rusi dali Putinu legitimitet da vlada još 16 godina

Glasanjem na referendumu, Rusi su dali legitimitet Putinu da nastavi sa zločinačkom politikom prema muslimanima i susjedima.

Popularno na sajtu

Većina građana Rusije glasala je za izmjene Ustava, koje će omogućiti aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine, ali jednosedmični referendum, koji je završen u srijedu, obilježili su mnogobrojni izvještaji o pritiscima na birače i drugim nepravilnostima.

Sa zatvaranjem većine birališta u državi i nakon prebrojanih 42 posto glasova, 76 posto je glasalo za ustavne amandmane, prema podacima Centralne izborne komisije, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

‘Izlaznost vještački pojačana’

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass, 23,12 posto građana glasalo je protiv, a ukupan odziv procenjuje se na 65 posto biračkog tela.

Prvi put u Rusiji, glasanje je trajalo sedam dana, kako bi se povećala izlaznost građana, ali i smanjile gužve na glasačkim mjestima zbog pandemije korona virusa.

Do zatvaranja birališta u Moskvi i većini drugih dijelova zapadne Rusije ukupna izlaznost je iznosila 65 posto, prema izbornim zvaničnicima. U nekim regijama glasalo je čak 90 posto birača.

Kritičari Kremlja i nezavisni posmatrači izbora preispitivali su zvanične brojke.

“Posmatramo susjedne regije i nepravilnosti su očigledne. Postoje regije u kojima je izlaznost vještački [pojačana], a postoje one gdje je to manje-više stvarno”, izjavio je Grigorij Melkonijants, kopredsjednik nezavisne grupe za praćenje izbora Golos.

Putin je od dolaska na vlasti pokrenuo niz genocidnih i zločinačkih pohoda na Kavkaz, ali i Ukrajinu, Krim, Siriju i Libiju. Nakon uključenja Rusije u sirijski konflikt, situacija u Siriji se preobratila u korist šiija i režima. U ruskim terorističkim napadima na sirijske muslimane, ubijeno je više hiljada civila. Slični scenario Putin pokušava izvesti i u Libiji.

Glasanjem na referendumu, Rusi su dali legitimitet Putinu da nastavi sa zločinačkom politikom prema muslimanima i susjedima.

(Agencije / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: