Rusija napada Sirijce zabranjenim oružjem

Popularno na sajtu

DARA'A – Piše: Ammar al-Khasawneh 

Ruska avijacija vrši intenzivne napade na jugu Sirije još od kraja  novembra prošle godine, pružajući na taj način zračnu podršku sirijskom režimu s ciljem ostvarivanja napretka na terenu.

Napadi ruske avijacije nisu ograničeni samo na vojne položaje pobunjenika, nego se koristi i međunarodno zabranjeno oružje prilikom napada na stambene objekte i poljske bolnice na područjima koja nisu pod kontrolom snaga sirijskog režima, ostavljajući iza sebe ogromnu štetu u mnogim mjestima koja su se našla na meti ruskih napada te na desetine poginulih i povrijeđenih civila.

Abu Ghiyath al-Shara, zvaničnik Službe za dokumentiranje poginulih u pokrajini Dera'a, kaže da su dokumentirali 14 smrtnih slučajeva među civilima od početka ruskih zračnih napada na jugu Sirije, naglašavajući da su sve žrtve stradale u napadima ruske avijacije.

Za mjesec i po 1.000 napada

Al-Shara pojašnjava za Al Jazeeru da su u napadima ruske avijacije poginula 44 civila od početka ove godine, dodavši da je to broj poginulih osoba na više različitih područja izloženih učestalim napadima, poput mjesta Istočna i Zapadna Al-Ghraya i mjesta Al-Surah, u kojem je ruska avijacija počinila masakr ubivši sedam civila krajem novembra prošle godine.

Kada se radi o statistici ruskih zračnih napada, Mohammed al-Sari, zvaničnik medijske fondacije Yaqeen, kazao je za Al Jazeeru da je Rusija od početka ove godine do 16. februara izvela 1.000 zračnih napada. Pojasnio je da je na grad Sheikh Maskin od početka godine pa do njegovog pada izvršeno 360 napada, a zatim slijede napadi na Atman, Naimu i Zapadnu Al-Ghrayau.

Al-Sari, također, ističe da ruska avijacija nanosi ogromne štete infrastrukturi u mjestima koja su meta napada, što prikazano procentima prelazi 80 posto u mjestu Sheikh Maskin, u Atmanu 40 posto, zatim u Nmehu 50 posto te u mjestima Istočna i Zapadna Al-Ghraya, Allmaa i Al-Surah.

Napadi na zdravstvene ustanove

Direktor sektora za zdravstvo u pokrajini Dara'a Khaled Amya naglašava da ruska avijacija namjerno vrši napade na sve zdravstvene ustanove koje se nalaze na teritorijama pod kontrolom sirijskih pobunjenika. Zbog takve situacije, bolnice Sayda, Zapadna al-Ghariya i Tafas više nisu u mogućnosti pružati medicinske usluge, s obzirom da su u velikoj mjeri devastirane.

Amya za Al Jazeeru kaže da su pojedine bolnice obustavile rad u strahu od napada, dodavši da se medicinsko osoblje ponovo vratilo načinu rada sa početka revolucije. Formiraju se mobilni timovi, koji rade na tajnim mjestima i na taj način pokušavaju izbjeći bombardiranje i pogibije, kako civila, tako i medicinskog osoblja, za kojeg kaže da je malobrojno te da nema alternative u slučaju da budu povrijeđeni.

Mohammed Al-Sari kaže da se bolnica Al-Naemeh našla pod direktnim napadom ruske avijacije te da su mnoge druge bolnice, poput, Malihe, Busre al-Harir, Al-Gizae i drugih, obustavile svoj rad zbog intenzivnog granatiranja.

Brigadir Musa Al-Zoubi, vojni pilot i stručnjak za oružje, koji je prebjegao iz sirijske vojske, kazao je da je razlika između sirijskih i ruskih aviona postala očigledna, čak i po vrsti oružja koje se koristi prilikom bombardiranja područja i mjesta pod kontrolom pobunjenika.

Uništavanje života i infrastrukture

Al-Zoubi u razgovoru za Al Jazeeru kaže da ruska avijacija često koristi kasetne, fizijske i vakuumske bombe, što je međunarodno zabranjeno oružje, s obzirom da nanosi veliku štetu i razara ljudske i infrastrukturalne resurse.

Dodao je da Rusija u Siriji koristi moderne borbene avione Suhoj 27 i 34, navođene rakete KAB-500, jer veoma precizno gađaju ciljeve i uništavaju ih. Ukazao je i na prethodne izjave glasnogovornika ruskog Ministarstva odbrane, generala Igora Konašenkova, u kojima je potvrdio da Rusija koristi ove bombe u napadima na položaje “terorista” u Siriji, kako ih opisuje.

Al-Zoubi pojašnjava da je ruska avijacija veoma dobro obučena za let i bombardiranje ciljeva po danu i noći i u veoma teškim vremenskim uvjetima, za razliku od sirijskih pilota. Dodaje da ruska avijacija vrši napade sa srednje i velike visine, kako se ne bi našli na meti protivzračnih sistema odbrane koji su na raspolaganju frakcijama Slobodne sirijske vojske.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz