Rusija: U padu aviona poginuo Jevgenij Prigožin, šef ruske terorističke paravojske

Popularno na sajtu

Deset osoba poginulo je u srijedu u padu privatnog aviona u ruskoj regiji Tver na sjeverozapadu zemlje, prenosi Anadolu.

Jevgenij Prigožin, šef privatne ruske paravojne grupe Wagner, bio je među putnicima u avionu, saopštila je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Kako pišu mnogi mediji, Jevgenij Prigožin je bio sitni kriminalac, ali ga je naklonost Putinu dovela do toga da postane njegov kuhar, a potom i organizator Putinovih privatnih žurki, da bi na koncu postao šef plaćeničke grupe “Wagner”.

Kao šef Wagnera, Prigožin je bio blizak Putinu i za njegov račun je izvodio zločinačke poduhvate gdje god je Putin to naredio. Ovo je omogućavalo Putinu da ostane “čistih ruku”.

Wagner je bio posebno aktivan u Siriji, gdje je izvršio mnogobrojne masakre nad sirijskim muslimanima, kao i u Libiji, gdje je zajedno sa snagama zločinačkog generala Haftara učestvovao u borbama protiv proislamskih snaga.

Prigožin je u junu pokrenuo “oružanu pobunu“ protiv ruskog rukovodstva optužujući ga za izdaju Wagnerovih snaga uskraćivanjem slanja municije. Pobunu je Prigožin brzo obustavio, a dva mjeseca kasnije, njegov privatni avion se srušio u blizini Moskve. Mnogi izvještaji kažu da je bio pogođen raketom. Putin nije oprostio svom lovačkom keru za “izdaju”. Očigledno, Prigožin je Putinu bio korisniji kao kuhar nego kao istrošeni lovački ker.

O djelovanju i zločinima Wagnera čitaj ovjde.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: