SAD smanjuje vojno prisustvo u Afganistanu

Objavljeno / ažurirano:

Sjedinjene Američke Države će početkom sljedeće godine smanjiti svoje vojno prisustvo u Afganistanu na 2.500 vojnika, najavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

U skladu sa sporazumom koji je SAD u februaru postigo sa talibanima dogovoreno je da će strane snage napustiti Afganistan do maja 2021. godine dok će talibani zauzvrat pružiti garancije o obustavi terorističkih napada, a potom se dogovoriti sa vladom u Kabulu o podjeli vlasti, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Povlačenje osoblja

Američki predsjednik Donald Trump i njegovi saradnici najavili su početkom godine da će SAD do novembra povući iz Afganistana između 4.000 i 5.000 vojnog osoblja.

“Kada je predsjednik Trump stupio na dužnost imali smo gotovo 10.000 vojnika u Afganistanu. Sada ih je gotovo 5.000, a početkom iduće godine biće ih 2.500”, rekao je O'Brien.

Tokom rata u Afganistanu, najdužeg koji je Amerika vodila u inostranstvu, poginulo je gotovo 2.400 američkih vojnika, a hiljade su ranjene.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Jekin (čvrsto ubjeđenje) – peti uvjet šehadeta

0
U uvjete ispravnosti riječi tewhida1 spada također i nepostojanje sumnje i ostvarivanje jekina – čvrstog ubjeđenja u ono što zahtjevaju ove riječi2. Kao što...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: U Helmandu srušena dva vojna helikoptera, poginulo 10 vojnika

0
Najmanje devet osoba poginulo je u padu dva vojna helikoptera na jugozapadu Afganistana. Dvostruka helikopterska nesreća dogodila se u provinciji Helmand, u distriktu Nave, gdje...

Islamske teme