SAD: Ubijen Ejmen ez-Zavahiri, vođa Al-Kaide

Popularno na sajtu

U napadu američkim dronom u Afganistanu je tokom vikenda ubijen lider Al-Kaide Ejmen ez-Zavahidi (Ayman al-Zawahiri), prenose mnogobrojne agencije pozivajući se na izjave američkog predsjednika Joe Bidena.

Američki napad dogodio se u nedjelju rano ujutro po lokalnom vremenu i ciljao je na sigurnu kuću u centru Kabula u koju su se Zavahiri, njegova supruga, kćer i unuci preselili ranije ove godine, rekao je visoki zvaničnik administracije koji je informisao novinare pod uslovom da ostane anoniman.

Zavahiri je duže vrijeme uspijevao izbjeći američke napore da ga ubiju ili zarobe. On je od 2011. predvodio grupu, kada su američke snage u Pakistanu ubile osnivača Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Zvaničnik je rekao da su dvije rakete Hellfire ispaljene iz američkog drona koji je ciljao Zavahirija dok je bio sam i da niko od članova njegove porodice ili drugih civila nije ubijen tokom napada.

U međuvremenu, talibani su osudili američki napad ne spominjući da je meta napada bio Zavahiri. Osuđujući napad, glasnogovornik talibanske vlade Zebihullah Mudžahid je rekao da se radi o kršenju međunarodnih principa i sporazuma iz Dohe postignutog 2020. između SAD-a i talibana o povlačenju stranih snaga iz Afganistana.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova talibanske administracije navedeno je da je došlo do raketnog napada na praznu kuću u distriktu Sherpur, ali da nije bilo žrtava.

Zawahiri je porijeklom iz Egipta i proveo je decenije u Al-Kaidi služeći kao zamjenik vođe Bin Ladena. Vjeruje se da je planirao napad 2000. na američki brod USS Cole u Jemenu u kojem je ubijeno 17 američkih mornara i pomogao u koordinaciji napada 11. septembra 2001. na New York i Pentagon.

SAD su ponudile nagradu do 25 miliona dolara za informacije o njemu u okviru programa Nagrade za pravdu.

Niti talibani, niti Al-Akida još nisu potvrdili da je u napadu ubijen Ejmen ez-Zavahiri.


(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz