Šebabul-Mudžahidin brzom ofanzivom ušao 100 kilometara unutar Etiopije

Popularno na sajtu

Pripadnici somalijskog džihadskog pokreta Šebabul-Mudžahidin koji su prošle sedmice prešli u istočnu Etiopiju i dalje su aktivni unutar te zemlje uprkos tvrdnjama lokalnih zvaničnika da su napadačke snage “uništene”, kažu zvaničnici i stručnjaci za sigurnost.

Zvaničnici su u ponedjeljak rekli da su se etiopske snage sigurnosti sukobile s borcima Al-Šababa u naselju selu Lasqurun u blizini pograničnog grada Feerfeer. Predsjednik Etiopije Mustafa Omer viđen je kako se sastaje s jedinicama federalnih vojnih snaga koje su poslane u to područje.

Oko 500 boraca Al-Šababa ušlo je u Etiopiju prošle srijede, rekli su višestruki sigurnosni izvori i bivši operativci Al-Šababa. Upad je najveća operacija ovog pokreta u Etiopiji.

Šta se desilo?

Operacija je počela prošle srijede kada su borci Al-Šababa zatvorili telefonske mreže u jugozapadnoj Somaliji prije nego što su izveli iznenadne napade na somalijske gradove Yeed i Aato i selo Washaaqo. Svi gradovi se nalaze na somalijsko-etiopskoj granici i djelomično su zaštićeni od strane etiopskih policijskih snaga sigurnosti.

Somalijski regionalni i obavještajni zvaničnici sada vjeruju da su napadi Al-Šababa na te gradove bili diverzantski.

Zvaničnici s obje strane granice potvrdili su da su napadi zaokupili policijske snage Liyu i odvratili im pažnju dok su druge teško naoružane jedinice Al-Šababa prešle granicu bez otpora.

Mohamed Abdi Tall, guverner Bakoola, somalijske regije odakle je Al-Šabab pokrenuo napad, rekao je da borci koji su ušli u Etiopiju nisu učestvovali u napadima na Yeed, Aato i Washaaqo.

“Postojale su dvije grupe – grupa koja se borila na granici i druga jedinica koja je prošla”, rekao je on. “Oni su prošli kroz Aato dok su se borbe vodile; oni idu u regiju Bale”, između Somalije i Oromije.

Tall je rekao da je jedinica koja je ušla kroz Aato bila suočena i okružena etiopskom policijom, ali je uspjela proći uprkos tome što je izgubila većinu svojih vozila. Rekao je da druga jedinica Al-Šababa koja je ušla u Etiopiju s drugog fronta, istočno od grada El-Barde, još nije naišla na otpor etiopskih snaga sigurnosti.

“Rečeno nam je da su prešli granicu, ali nisu otišli daleko”, rekao je Tall. “Oni su negdje između nas i Godea i Qallafa. Nismo čuli da su se sukobili, ali je moguće da hoće.”

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz