Categories:

Šef Pentagona Esper: SAD u roku od 10 dana počinje povlačiti trupe iz Afganistana

Objavljeno / ažurirano:

Američki ministar odbrane Mark Esper najavio je da će Sjedinjene Države početi povlačiti američke trupe u Afganistanu u roku od 10 dana i smanjiti broj vojnika u zemlji na 8.600, javlja Anadolu Agency (AA).

Esper je u Pentagonu održao zajedničku konferenciju za novinare s američkim načelnikom Generalštaba generalom Markom Milleyjem.

Kazavši da su predani sporazumu između SAD-a i talibana, Esper je rekao da očekuju da se sukobi u Afganistanu značajno smanje.

“Sporazum predviđa da ćemo u 135 dana smanjiti broj naših vojnika na 8.600, a ovo povlačenje započet ćemo za 10 dana. Moja instrukcija tamošnjim zapovjednicima bila je ‘Učinimo to, pokažite naše dobre namjere i napore'”, rekao je Esper.

Dodao je da će za aktivnosti SAD-a u Afganistanu biti dovoljno 8. 600 vojnika, ali da u slučaju potrebe povlačenje može biti obustavljeno.

Ovo povlačenje je predviđeno sporazumom o početku mirovnog procesa u Afganistanu, sklopljenom između talibana i Amerike, prije nekoliko dana.

(AA)

NOVO NA SAJTU

Preporučeni sadržaj

Lav Tolstoj: Kad bi čovjek imao pravo izbora, svaki razuman pravoslavac...

0
Bio je ruski književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca. “Tolstoj je bio zagovornik slobodnjačkog hrišćanskog anarhizma koji se, po njegovim riječima, temeljio...
Sabur

Nagrada za strpljivost

Islamske teme