Categories:

Sigurnosna zona SAD-a i Turske u Siriji operativna od iduće sedmice

Turski ministar odbrane kaže da su se zvaničnici složili da borce YPG-a treba ukloniti s područja te im oduzeti teško naoružanje.

Objavljeno / ažurirano:

Zajednički operativni centar Turske i SAD-a, čija je uloga uspostaviti i upravljati sigurnosnom zonom na sjeveroistoku Sirije, bit će u potpunosti funkcionalan idućeg tjedna, rekao je u petak turski ministar obrane Hulusi Akar.

Turska i Sjedinjene Američke Države prošlog su tjedna dogovorile uspostavu zajedničkog operativnog centra za zonu duž sjeveroistočne granice Sirije, no nisu točno utvrdili veličinu područja niti strukturu zapovjedništva koje će upravljati centrom.

Američka delegacija ranije je ovog tjedna posjetila Tursku kako bi se započelo s radom na uspostavi centra.

Akar: Dobar početak

“Zajednički operativni centar započet će s radom idućeg tjedna”, citirala je ministra Akara turska državna novinska agencija Anadolija, kako prenosi Hina.

Akar je rekao da su se turski i američki dužnosnici složili kako borci kurdske milicije YPG moraju biti uklonjeni s tog područja te im se treba oduzeti teško naoružanje.

Washington i Ankara do sada se nisu uspjeli složiti u vezi planova za sjeveroistočnu Siriju, gdje su snage YPG-a bile glavni dio vojnih snaga pod vodstvom SAD-a koje su se borile protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Turska pak YPG smatra neprijateljem i terorističkom skupinom.

“Došlo je do napretka. To označava dobar početak. Još uvijek postoje stvari koje moramo učiniti, no nastavit ćemo s radom”, citirala je Anadolija ministra obrane.

Ankara i Washington također su postigli načelni dogovor o kontroli i koordinaciji zračnog prostora u regiji, rekao je Akar.

Službeni Damask je “kategorično” odbacio američko-turski sporazum o formiranju zajedničkog operativnog centra za sjevernu Siriju radi uspostavljanja “sigurne zone” u pretežno kurdskoj regiji, kako su ranije objavili su državni mediji.

Sirija odbacuje dogovor

“Sirija kategorično odbacuje dogovor američkog i turskog okupatora o stvaranju onoga što oni nazivaju sigurnom zonom”, prenijela je službena novinska agencija Sana iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova Sirije prošlog tjedna.

“Taj sporazum predstavlja grubu agresiju na sirijski suverenitet i teritorijalni integritet i kršenje je principa međunarodnog prava. Sirija poziva međunarodnu zajednicu i UN da osude ovu američko-tursku agresiju, koja predstavlja opasnu eskalaciju (…) i potkopava sva nastojanja da se nađe izlaz iz krize u Siriji”, dodao je citirani diplomatski izvor.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Afganistan: Talibani srušili neprijateljski vojni helikopter u Takharu

0
Vojni helikopter Mi-17 koji pripada afganistanskoj marionetskoj vojsci srušen je u sjevernoj pokrajini Takhar, rekli su izvori bliski talibanima. ”Helikopter je srušen dok je nadlijetao...
izrael u blokadi

Izrael u blokadi

abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Preporučeni sadržaj

Sto slabih i izmišljenih hadisa (4)

0
Hadis 61: Pripazite se pronicljivosti vjernika jer on gleda Allahovim nurom. Hadis je slab. Pogledaj: Tenzihuš-šeri’a 2/305, Mevdu’at od Saganija 74. Hadis 62: Dunjaluk je...

Islamske teme