Sirija: Aktivisti pokrenuli kampanju “Godina džemata” (Godina ujedinjenja)

Popularno na sajtu

Sirijski opozicijski aktivisti prethodnih dana pokrenuli su kampanju “Godina džemata” u kojoj se 4 pobunjenička i džihadska saveza pozivaju na integraciju u Vladu Spasa koja sada administrativno upravlja većinom gradova na slobodnim teritorijama u sjeverozapadnoj Siriji.

Aktivisti su pozvali savez Hej'etu Tahriru-Šam, front Džebhetu-Watanija, operativnu sobu Ve haridil mu'minin i grupu Džejšul-Izza da se potpuno integrišu u Vladu Spasa čime bi svoj rad nastavili kao njeno vojno krilo koje bi posjedovalo preko 50.000 aktivnih boraca.

Prema nekim aktivistima, Tahriru-Šam je navodno glavni inicijator ovog projekta koji bi trebao staviti tačku na podijeljenost sirijske pobune.

Skupine Nuruddin-Zinki, Ahraru-Šam i Sukuri-Šam su poražene tako da ne mogu utjecati na odluku Nacionalnog fronta odnosno Džebhetu-Watanije kojeg trenutno sačinjavaju grupe Fejleku-Šam, Džejšul-Ahrar, Džejšul-Nasr, Džejš Idlib i drugi.

Vlada Spasa se predstavlja kao jedinstven islamski režim u Siriji koji posjeduje sva ministarstva potrebna za normalno odvijanje i vođenje države.

Predsjednik Vlade Spasa je dr. Muhammed el-Šejh.

Činjenica je da je Vlada Spasa postala jako utjecajna, posebno nakon što je preuzela administrativne ovlasti na teritoriju kojeg je nadzirao pokret Ahraru-Šam, a zbog neuspjeha turske ideje da uređenje Idliba bude identično kao na teritoriju ”Štit Eufrata”, neki aktivisti smatraju da bi Turska mogla početi Vladu Spasa promicati kao legitimnu stranu u sirijskom konfliktu.

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz