Sirija: Aktivisti pokrenuli kampanju “Godina džemata” (Godina ujedinjenja)

Objavljeno / ažurirano:

Sirijski opozicijski aktivisti prethodnih dana pokrenuli su kampanju “Godina džemata” u kojoj se 4 pobunjenička i džihadska saveza pozivaju na integraciju u Vladu Spasa koja sada administrativno upravlja većinom gradova na slobodnim teritorijama u sjeverozapadnoj Siriji.

Aktivisti su pozvali savez Hej'etu Tahriru-Šam, front Džebhetu-Watanija, operativnu sobu Ve haridil mu'minin i grupu Džejšul-Izza da se potpuno integrišu u Vladu Spasa čime bi svoj rad nastavili kao njeno vojno krilo koje bi posjedovalo preko 50.000 aktivnih boraca.

Prema nekim aktivistima, Tahriru-Šam je navodno glavni inicijator ovog projekta koji bi trebao staviti tačku na podijeljenost sirijske pobune.

Skupine Nuruddin-Zinki, Ahraru-Šam i Sukuri-Šam su poražene tako da ne mogu utjecati na odluku Nacionalnog fronta odnosno Džebhetu-Watanije kojeg trenutno sačinjavaju grupe Fejleku-Šam, Džejšul-Ahrar, Džejšul-Nasr, Džejš Idlib i drugi.

Vlada Spasa se predstavlja kao jedinstven islamski režim u Siriji koji posjeduje sva ministarstva potrebna za normalno odvijanje i vođenje države.

Predsjednik Vlade Spasa je dr. Muhammed el-Šejh.

Činjenica je da je Vlada Spasa postala jako utjecajna, posebno nakon što je preuzela administrativne ovlasti na teritoriju kojeg je nadzirao pokret Ahraru-Šam, a zbog neuspjeha turske ideje da uređenje Idliba bude identično kao na teritoriju ”Štit Eufrata”, neki aktivisti smatraju da bi Turska mogla početi Vladu Spasa promicati kao legitimnu stranu u sirijskom konfliktu.

(Vijesti iz Sirije)

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme