Sirija: Džihadsko-oslobodilačke skupine značajno napreduju u Istočnoj Guti

Popularno na sajtu

Aktivisti koji izvještavaju direktno sa terena javljaju da džihadsko-oslobodilačke snage, predvođene Vojskom Islama koja je uzela najveći udio u ofanzivi, uveliko napreduju protiv Assadovih nusajrijsko-šiitskih snaga u neposrednoj blizini strateškog zatvora Adra, u Istočnoj Guti.

Aktivisti navode da su džihadsko-oslobodilačke snage uspjele u potpunosti ovladati strateškim mjestom i brdom Tel Kurdi te planinama Ras Al-Ayn odakle imaju čist pogled na Damask. Čak se u nekim izvještajima spominje da je se Vojska Islama uspjela probiti do samog zatvora i zauzeti jedan zatvorski blok.

Zatvor Adra je od strateške važnosti po obje strane jer se u njemu nalazi oko 15.000 zatvorenika, od kojih su 2.000 žene koje Assadove režimske snage zlostavljaju na neviđene načine, a mnogi od njih su bili učesnici anti-vladinih protesta.

U daljem izvještaju aktivista, spominje se da je do sada poginulo preko 270 režimskih vojnika i boraca pro-režimskih milicija te da ih je zarobljeno blizu 100 što dovoljno govori o žestini sukoba. U ofanzivi, poginuo je i određeni broj boraca džihadsko-oslobodilačkih snaga među kojima je i visoki kapetan Vojske Islama, Abdrurahman al-Šami.

Također, dolaze vijesti da režim evakuira lokalno nusajrijsko stanovništvo jer se smatra da bi se sukobi mogli proširiti Damaskom.

U prilogu pogledajte video koji je snimljen tokom napada na tvornicu željeza u mjestu Tel Kurdi koje je u konačnici potpuno zauzeto:

(Put Vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz