Categories:

Sirija: Gotovo 100 mrtvih u sukobima u Idlibu

Režimske snage su se, uz podršku ruskih i sirijskih borbenih aviona sukobile, s pobunjeničkim grupama u Idlibu.

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 96 osoba ubijeno je na sjeverozapadu Sirije u žestokim sukobima u posljednjih 48 sati, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenosi agencija Hina.

Režimske snage, uz podršku ruskih i sirijskih borbenih aviona, sukobile su se s pobunjeničkim grupama na nekoliko linija fronta na jugoistočnim ruralnim područjima Idliba tokom vikenda.

Iz SOHR-a, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, navode kako je to najveći gubitak života otkako je primirje stupilo na snagu krajem augusta.

Kako navode aktivisti u Idlibu, sukobi i zračni udari sirijskih vladinih snaga doveli su do novog vala raseljavanja iz jugoistočnih seoskih područja pokrajine prema granici između Sirije i Turske.

Dodali su i kako su na taj dio Idliba izvedene stotine zračnih udara od petka. Pokrajina Idlib, koja se nalazi blizu turske granice, većinom je pod kontrolom opozicije.

Agencija AFP navodi kako je došlo do pogoršanja nasilja. Dodaje kako su se u nedjelju mogli vidjeti veliki oblaci dima u regiji Maaret al-Numan nakon zračnih udara na položaje pobunjenika koje su oni nedavno osvojili od režimskih snaga.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme