Sirija: Ketiba Tewhid wel Džihad dala prisegu Džebhetun-nusri

Objavljeno / ažurirano:

Jučer je na zvaničnom sajtu Ketibe Tewhid wel Džihad, uzbekistanske džihadske skupine koja djeluje u Siriji, osvanula vijest o prisegi na vjernost Džebhetun-nusri koja je obradovala srca vjernika. Vijest o prisegi na zvaničnom sajtu Ketibe Tewhid wel Džihad pogledajte ovdje.

”Još jedna skupina obećala vjernost (dala prisegu) Džebhetun-nusri u Idlibu. Uzbekistanska skupina Ketiba Tewhid wel-Džihad, Dobrodošli braćo”, napisao je na svom Twitter nalogu Ebu Saeed al-Halabi, poznati Nusrin aktivista.

Prisega Ketibe Tewhid wel Džihad uslijedila je samo par dana nakon što je Vojska muhadžira i ensarija također dala prisegu Džebhetun-nusri tako da je se Nusrina snaga kroz nekoliko dana znatno povećala. Vijest o prisegi Vojske muhadžira i ensarija Džebhetun-nusri pogledajte ovdje.

Ketiba Tewhid wel Džihad djeluje u provincijama Halep i Idlib te je također manjim dijelom imala prisustvo i na Kalamunu. Također je dio moćne džihadske koalicije Ansaru Šeriah (Pomagači Šerijata) u Halepu.

Sastoji se od Uzbekistanskih boraca s tim da se u skupini nalazi i znatan broj Sirijaca. Ne zna se tačan broj boraca ove džihadske skupine ali se njeni borci smatraju jednim od najhrabrijih i najžešćih u Siriji koji su odigrali veliku ulogu u bitci za Halep, Džisr Šughur te stratešku visoravan Sahl al-Ghab.

Ova grupa je do sada usko djelovala sa Džebhetun-nusrom, Džunud-Aksom te čečenskim skupinama okupljene oko fronta Ansar al-Din.

Skupina raspolaže velikim vojnim kapacitetima, prije svega oklopnim i artiljerijskim a do sada ju je predvodio emir Abu Saleh (na fotografiji ispod) koji je inače blizak sa šejhom Muhajsinijem.

Na snimku u prilogu pogledajte nekoliko akcija ove džihadske ketibe u provinciji Idlib:

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Foto citat: Zagovaranje neutralnosti u situaciji zločinac-žrtva

0
“Zagovaranje neutralnosti u situaciji zločinac-žrtva nije umjerenost; to je zulum sam po sebi!” (Bassam Zawadi)

Preporučeni sadržaj

Kasem Sulejmani

Iranska ambasada u Sarajevu organizira oplakivanje teroriste Kasema Sulejmanija

0
U prostorijama iranske ambasade u Sarajevu u utorak će se održati ”Knjiga žalosti” odnosno zajedničko oplakivanje i divljenje zločinima Kasema Sulejmanija koji je stradao...

Islamske teme