Sirija: Opozicione snage odbile ruski pokušaj infiltracije južno od Idliba

Popularno na sajtu

Sirijske džihadske i opozicione snage odbile su pokušaj infiltracije ruskih plaćenika i militanata jugoistočno od Idliba, potvrdili su lokalni izvori.

Dopisnik mreže Nidaa-Surija rekao je da su opozicionari s navodećom raketom uništili tenk ruskih milicija na osi ”Dadekh”, u jugoistočnom dijelu pokrajine.

Opozicione snage uzvratile su na režimske i ruske artiljerijske udare, granatirajući režimska uporišta u Latakiji, Džebelu-Zaviji i Sehlul-Ghabu.

Izvori procjenjuju kako broj boraca zajedničke opozicione operativne sobe ”Fethul-Mubin” u Džebelu-Zaviiji sada iznosi oko 15.000, a na čelu lanca komande je vođa Tahriru-Šama Ebu Muhammed el-Dževlani.

Od prošlog marta u Idlibu je napravljen mirovni sporazum između Turske i Rusije kojim su zaustavljeni režimski napadi i omogućene tursko-ruske patrole ključnim autoputem M4.

U posljednje vrijeme porastao je broj kršenja sporazuma od strane Rusije i njenih milicija što je dovelo do porasta broja civilnih žrtava, a to je ponukalo Tursku da u Idlib pošalje još jedan oklopni bataljon i oko 300 vojnika.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz