Sirija: Opozicione snage odbile ruski pokušaj infiltracije južno od Idliba

Objavljeno / ažurirano:

Sirijske džihadske i opozicione snage odbile su pokušaj infiltracije ruskih plaćenika i militanata jugoistočno od Idliba, potvrdili su lokalni izvori.

Dopisnik mreže Nidaa-Surija rekao je da su opozicionari s navodećom raketom uništili tenk ruskih milicija na osi ”Dadekh”, u jugoistočnom dijelu pokrajine.

Opozicione snage uzvratile su na režimske i ruske artiljerijske udare, granatirajući režimska uporišta u Latakiji, Džebelu-Zaviji i Sehlul-Ghabu.

Izvori procjenjuju kako broj boraca zajedničke opozicione operativne sobe ”Fethul-Mubin” u Džebelu-Zaviiji sada iznosi oko 15.000, a na čelu lanca komande je vođa Tahriru-Šama Ebu Muhammed el-Dževlani.

Od prošlog marta u Idlibu je napravljen mirovni sporazum između Turske i Rusije kojim su zaustavljeni režimski napadi i omogućene tursko-ruske patrole ključnim autoputem M4.

U posljednje vrijeme porastao je broj kršenja sporazuma od strane Rusije i njenih milicija što je dovelo do porasta broja civilnih žrtava, a to je ponukalo Tursku da u Idlib pošalje još jedan oklopni bataljon i oko 300 vojnika.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Kineski terorizam: Kineske vlasti prisiljavaju Ujgure da jedu svinjetinu

0
Bivši zatvorenici kampova svjedoče kako su morali jesti svinjetinu svakog petka, dok je vlada razvila program uzgoja svinja u regiji gdje žive Ujguri.

Preporučeni sadržaj

Talibani oslobodili još jedan distrikt u Kunduzu i ušli u Khanabad

0
Afganistanski talibani od sinoć su ostvarili rapidan napredak u pokrajini Kunduz gdje su ovladali distriktom Dasht e-Archi. Afganistanska marionetska vojska nije dobila pojačanje iz Kunduza...

Islamske teme