Sirija: Pala helikopterska baza Marj al-Sultan – veliki izazov pred mudžahidima Istočne Gute

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što su prije par dana snage Assadovog terorističkog režima, potpomognute hiljadama regionalnih šiitskih boraca kao i Rusijom, pokrenule najveću ofanzivu na Istočnu Gutu u posljednjih nekoliko mjeseci, usljed žestokih napada i masivnih bombardovanja ruske terorističke vojske po defanzivnim položajima džihadsko-oslobodilačkih snaga, ofanziva je urodila plodom.

Brojni sirijski aktivisti i mediji su potvrdili da je danas pala strateška helikopterska baza Marj al-Sultan kao i istoimeno mjesto koje se nalazi u blizini. Padom ove baze, teroristički režim je u konačnici ovladao svim aerodromima, zračnim i helikopterskim bazama u Damasku i njegovoj okolici.

Ova baza je bila glavna linija odbrane od režimskih snaga sa juga te mjesto sa kojeg su pokretani napadi na režimska uporišta zbog čega je i bila meta režima. Sama baza nije raspolagala ispravnim zrakoplovima niti naoružanjem, međutim, njen pad omogučio je režimu daljnje širenje.

Šiitske snage Assadovog terorističkog režima i dalje se probijaju kroz Gutu uprkos silnim nastojanjima džihadsko-oslobodilačkih snaga da odbrane ovo strateško područje (Gutu) koje je spomenuto u hadisima Poslanika s.a.w.s.

Aktivisti javljaju da su skupine Ahraruš-šam, Edžnaduš-šam, Džebhetun-nusra, Džejšul-islam i Fejleku-rahman formirale novu zajedničku operativnu sobu u Istočnoj Guti s ciljem njene odbrane, no uprkos tome, baza je pala.

Posmatrači smatraju da nastupa težak period i izazov po mudžahide Istočne Gute.

Mapa stanja u Istočnoj Guti (crvenom bojom označena je helikopterska baza Marj al-Sultan)

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Tajna koja se mora čuvati i tajna koju je obaveza otkriti

0
Zabranjeno je biti vjeroloman U hadisu se kaže: “Ne sjede zajedno oni ljudi koji nemaju međusobnog povjerenja."1 Sabit prenosi da je Enes kazivao: "Jednom, došao je...

Preporučeni sadržaj

Šejh Tarifi o istinskoj slobodi i svrsi ovosvjetskog života

0
- Stvarna sloboda podrazumijeva robovanje samo Allahu i nikome više mimo Njega. Tumačenje slobode kao dozvole izlaska van okvira naredbi i zabrana koje je Allah...
Poklon bolesniku

Poklon svakom bolesniku

Islamske teme