Sirija: Pala helikopterska baza Marj al-Sultan – veliki izazov pred mudžahidima Istočne Gute

Objavljeno / ažurirano:

Nakon što su prije par dana snage Assadovog terorističkog režima, potpomognute hiljadama regionalnih šiitskih boraca kao i Rusijom, pokrenule najveću ofanzivu na Istočnu Gutu u posljednjih nekoliko mjeseci, usljed žestokih napada i masivnih bombardovanja ruske terorističke vojske po defanzivnim položajima džihadsko-oslobodilačkih snaga, ofanziva je urodila plodom.

Brojni sirijski aktivisti i mediji su potvrdili da je danas pala strateška helikopterska baza Marj al-Sultan kao i istoimeno mjesto koje se nalazi u blizini. Padom ove baze, teroristički režim je u konačnici ovladao svim aerodromima, zračnim i helikopterskim bazama u Damasku i njegovoj okolici.

Ova baza je bila glavna linija odbrane od režimskih snaga sa juga te mjesto sa kojeg su pokretani napadi na režimska uporišta zbog čega je i bila meta režima. Sama baza nije raspolagala ispravnim zrakoplovima niti naoružanjem, međutim, njen pad omogučio je režimu daljnje širenje.

Šiitske snage Assadovog terorističkog režima i dalje se probijaju kroz Gutu uprkos silnim nastojanjima džihadsko-oslobodilačkih snaga da odbrane ovo strateško područje (Gutu) koje je spomenuto u hadisima Poslanika s.a.w.s.

Aktivisti javljaju da su skupine Ahraruš-šam, Edžnaduš-šam, Džebhetun-nusra, Džejšul-islam i Fejleku-rahman formirale novu zajedničku operativnu sobu u Istočnoj Guti s ciljem njene odbrane, no uprkos tome, baza je pala.

Posmatrači smatraju da nastupa težak period i izazov po mudžahide Istočne Gute.

Mapa stanja u Istočnoj Guti (crvenom bojom označena je helikopterska baza Marj al-Sultan)

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme