Amerika dostavila oružje sirijskoj demokratskoj opoziciji

Popularno na sajtu

Nakon što Slobodna sirijska vojska (FSA) nije ispunila njihova očekivanja, Amerika i Zapad su formirali koaliciju pod nazivom Sirijske demokratske snage, koja je sačinjena od kurdskih oružanih formacija, milicija asirijskih kršćana te sekularnih arapskih grupa.

Sirijske demokratske snage su odmah nakon formiranja počele sa napadima na Slobodnu sirijsku vojsku (FSA) i džihadske snage sjeverno od grada Halepa (detaljnije ovdje) čime je uspješno poslata poruka Americi da će vjerno izvršavati njene planove u Siriji.

Nije se čekalo dugo, a koalicija Sirijske demokratske snage je od Sjedinjenih Američkih Država primila pošiljku oružja u sjevernoj Siriji, kazao je Al Jazeeri predstavnik za medije te grupe.

“Dobili smo oružje od SAD-a, koji već neko vrijeme oružjem i zračnim udarima podržava Sirijske demokratske snage (SDF)”, rekao je Al Jazeeri Taj Kordsh, član odjela za medije te oružane grupe.

SDF je osnovan u sirijskoj većinski kurdskoj sjeveroistočnoj regiji u oktobru 2015, a u okviru te grupe djeluje najmanje 15 oružanih frakcija, uglavnom boraca iz Kurdske narodne jedinice za zaštitu te Slobodne sirijske vojske. Među borcima se nalaze Kršćani, Arapi, te gotovo 500 stranih boraca, kazao je Kordsh, dodavši da su neke grupe u Halepu i Ildibu zaklele na vjernost SDF-u prošlog mjeseca.

Nije poznato koliko boraca djeluje pod okvirom SDF-a, ali je Kordsh potvrdio Al Jazeeri da je u sjevernoj Siriji aktivno najmanje 30.000 boraca.

Prošle sedmice je SDF objavio formiranje Sirijskog demokratskog vijeća, političkog krila snaga.

Misija grupe je da uspostavi demokratsku i sekularnu Siriju, uz pomoć drugih frakcija koje se slažu sa njihovim ciljevima.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz