Sirija: Provladine snage ulaze u Afrin da pomognu Kurdima protiv Turaka

Popularno na sajtu

Sirijska državna televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako konvoj provladinih boraca ulazi u sirijsku regiju pod kontrolom Kurda, Afrin, kako bi pomogli u odbrani od napada turskih snaga.

Provladini sirijski borci nose maskirne uniforme i mašu oružjem i sirijskim zastavama iz svojih vozila, dok prolaze kroz kontrolni punkt na kojem se vide oznake kurdskih sigurnosnih snaga, prenosi Reuters.

Na snimcima objavljenim na sirijskoj državnoj televiziji vidi se oko 20 vozila s teškim puškomitraljezima kako u Afrin ulaze iz obližnjeg sela Nubul, navodi AP.

“Sirijska vlada je odgovorila na poziv dužnosti i poslala vojne jedinice kako bi se one rasporedile duž granice i sudjelovale u odbrani jedinstva sirijske teritorije i granica“, naveo je glasnogovornik Jedinica narodne zaštite (YPG) Nouri Mahmoud.

“Stotine boraca je ušlo u regiju Afrin u utorak“, kaže Rami Abdel Rahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Ankara je istovremeno saopćila da je Rusija zaustavila provladine sirijske snage, kako ne bi pružile podršku kurdskim milicijama u Afrinu, prenosi Reuters.

Razgovor s Putinom

“Dolazak sirijskih snaga je ozbiljno zaustavljen jučer“, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan novinarima.

Pojasnio je da je ta odluka donesena nakon što je on zatražio od Rusije da intervenira u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Sirijska novinska agencija je ranije saopćila da je između Kurda na sjeveru koji se suočavaju s turskom ofanzivom i provladinih snaga postignut dogovor o vojnoj pomoći.

To je izazvalo hitnu reakciju Ankare i Moskve, koja je spriječila direktan sukob turske i sirijske vojske na sjeveru države.

Ruski šef diplomatije Sergei Lavrov je rekao da se kriza može riješiti u direktnim razgovorima Damaska i Ankare.

Turske oružane snage su prošlog mjeseca počele ofanzivu na tu sjevernu kurdsku regiju u Siriji.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d