Tahriru-Šam mobilizira sve borce pred predstojeću bitku za Istočnu Gutu

Ogranak džihadskog oslobodilačkog tijela Tahriru-Šam u Istočnoj Guti (pojas Damaska) najavio je opću mobilizaciju boraca pred predstojeću režimsku ofanzivu na Istočnu Gutu, izvijestila je agencija Ibaa.

Ovim korakom će se povećati broj pobunjeničkih boraca koji će zajedno uz Fejleku-Rahman i Ahraru-Šam braniti četvrti u Istočnom Damasku i Harasti, dok će grupa Džejšul-Islam braniti frontove Duma, Rajhana i Nasibijah, odnosno istočne granice opkoljene Gute.

U međuvremenu, aktivisti najavljuju da će pobunjenički Južni Front uskoro pokrenuti širu ofanzivu u Deri'i kako bi smanjio režimski pritisak na Istočnu Gutu, a na isti korak bi se mogle odvažiti i snage mudžahida u Homsu.

Prisjećanja radi, snage i milicije Assadovog zločinačkog režima te ruske dobrovoljačke jedinice prethodnih dana su u Damask stacionirale najmanje 10.000 vojnika koji će navodno uz podršku zračnih snaga pokrenuti najveći napad na Istočnu Gutu od početka sirijskog rata. Inače, svi prethodni režimski pješadijski napadi na Gutu su rezultirali katastrofalnim kolapsom usljed superiornog pobunjeničkog otpora.

Mudžahidi u Istočnoj Guti također će se u ovu bitku upustiti s oko 10.000 boraca, tako da se očekuje krvavija bitka od one za Halep, Dejr-Zur i Homs.

Otpor u Istočnoj Guti sačinjen je od dva pobunjenička bloka, jedan blok čini Džejšul-Islam, a drugi Fejleku-Rahman, Tahriru-Šam i Ahraru-Šam.

Guta ima veliku važnost za muslimane jer je njezina uloga pred Sudnji dan spomenuta od Poslanika s.a.w.s, jer je to mjesto sakupljanja muslimanske vojske za veliki okršaj (rat), a bit će to najbolja vojska na zemlji u tom vremenu, i nju će Allah potpomoći protiv kršćana.

Ebu Derda radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Tabor muslimana na dan okršaja bit će u Guti, mjestu kraj grada po imenu Da­mask, jednog od najboljih gradova Šama.” A u drugoj predaji prenosi da je također čuo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: “Na dan (velikog) okršaja, tabor muslimana će biti u mjestu po imenu Guta, mjestu kraj grada Damaska – najboljem mjestu za okuplja­nje muslimana toga vremena.”

(Vijesti iz Sirije)

Zadnje objave

Islamske teme

Zapratite nas na Facebooku

5,523LikesLikes