Sirija: Skupine Ahraruš-Šam i Nurudin Zenki formirale Oslobodilački front Sirije

Popularno na sajtu

Dvije snažne sirijske pobunjeničke skupine – Ahraruš-Šam i Nurudin Zenki – zvanično su se spojile i formirale skupinu pod nazivom “Džebhetu tahriru Surije” (Oslobodilački front Sirije), javljaju sirijski aktivisti i mediji.

Agencija Medad Press navodi kako je Hassan Sufan kao vođa Ahraru-Šama dobio poziciju generalnog lidera, dok je vođa Nuruddin-Zinkija Tewfiq Šihabuddin dobio poziciju Sufanovog zamjenika. Zinkijev zapovjednik Husam Atruš je politički lider, a dok je Zinkijeva vojna figura Halid Ebu Jeman postavljen na čelo objedinjene vojske.

Određeni analitičari smatraju kako ovo zapravo i nije pravo ujedinjenje, nego da će više djelovati kao zajednički kišobran ukoliko u budućnosti dođe do sukoba sa grupom Hej'etu Tahriru-Šam, tako da će Ahraru-Šam i Nuruddin-Zinki najvjerovatnije djelovati kao i prije, potpomagajući se svojim političkim težinama.

Skupina Nurudin Zenki je ranije bila dio pokreta Hejjetu tahriruš-Šam (HTŠ), ali ga je zbog nesuglasica napustila.

Obje skupine, i Ahraruš-Šam i Nurudin Zenki, njeguju dobre odnose sa Turskom i u konfliktu su sa Tahriruš-Šamom, savezom džihadskih skupina čije jezgro čini bivša Džebhetun-nusra.

Prema aktivistima, ovo ujedinjenje i ima za cilj kako bi se napravila snažna protivteža Tahriruš-Šamu.

(Put vjernika / Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: