Sirija: Rusko-šijitske snage zauzele pa izgubile gradić Kafr Nabuda, ruske kopnene snage učestvuju u operacijama

Popularno na sajtu

Bitka za Idlib i Hamu se intenzivira.

Nakon žestokih bombardovanja više ciljeva, elitne snage šijitskog režima koje predvodi general Suhejl el-Hassan, uz pomoć ruskih zračnih snaga i kopnenih trupa, kao i iranskih plaćenika, pokrenule su opširan napad na frontu u zapadnoj Hami.

Napad je krenuo u pravcu strateške kote Tel Sakhr i grada Kafr Nabudeh. Šijitske snage i ruski plaćenici su u toku dana uspjeli zauzeti gradić Kafr Nabudah, ali tek nakon žestokog i razarajućeg bombardovanja, što možete vidjetu na video snimku ispod:

Kako javljaju aktivisti, džihadske snage su se povukle iz Kafr Nabude, nakon što su prethodno zadale težak udarac šijitskim snagama. Aktivisti spominju da je u borbama za Kafr Nabudeh režim izgubio 80 vojnika i 7 tenkova. Samo u eksploziji improvizovane automobil-bombe, ubijeno je nekoliko desetina režimskih boraca.

Ključnu ulogu odigrale su ruske zračne snage i kopnene vojne postrojbe koje učestvuju u direktnim borbama.

Na videosnimku u prilogu vidi se ruski vojnik unutar grada Kafr Nbudeh.

Aktivisti su u kasnim večernjim satima u srijedu javili da je elitna brigada “Osman ibn Affan”, koja djeluje u sastavu Tahriru Šama u munjevitom napadu uspjela  povratiti Kafr Nabudeh od rusko-šijitskih snaga.

Ovaj žestok udarac mudžahida sa ogorčenjem je prihvaćen od strane prorežimskih medija, te je na jednom od Twitter računa podrške režimskim snagama “Kuvetul Esed fi Hamah” pozvano na hemijski napad na mudžahide. U jednoj od poruka na ovom Twitter računu se kaže: “Oni (cilja na mudžahide) nisu ljudska bića, oni su šejtani. Nakon svih priprema (od strane režima), bombardovanja, “šehida” (cilja na ubijene režimske vojnike), oni su ga povratili (Kafr Nabudeh) u toku jednog sata. Napadnite ih hemijskim oružjem…”.

Kafr Nabudeh poruka

 

Aktivisti također izvještavaju o učešću turkistanskih i uzbečkih mudžahida u borbama u Hami i Idlibu. Turkistanski TIP i Uzbeci su poslali vojne jurišne jedinice kako bi povratili strateško brdo Tel Usman.

Aktivisti također javljaju da su režimske snage pucale na turski vojni konvoj u blizini grada Han-Šejhun, u Idlibu, ali da turske snage nisu reagovale.

(Aktivisti / Put vjernika / Ummet Press)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz