Sirija: Šiitsko-režimske snage okružuju Halep, pregovori ugroženi

Popularno na sajtu

Velika vojna ofanziva sirijske vojske, potpomognuta zračnim udarima Rusije, zaprijetila je prekidom ključnih linija za opskrbu pobunjenika u gradu Halepu, dok su mirovni pregovori koji se održavaju u Ženevi ugroženi.

Napad Vladinih snaga sjeverno od Halepa, koji je počeo prije nekoliko dana, prva je velika ofanziva sirijske vojske od kako je počela ruska intervencija 30. septembra.

Pobunjenici opisuju napade kao najintenzivnije do sada.

Jedan komandant je rekao da bi područja koja drži opozicija u gradu Halepu mogla biti opkoljena u potpunosti, pozvavši strane države da pošalju pobunjenicima još oružja.

‘Ruski avioni lete noću i danju’

Čini se da šanse za postizanje primirja na pregovorima u Ženevi opadaju zbog ovog napretka sirijske vojske, uz podršku ruskih aviona protiv pobunjenika koje podržava SAD.

Izbjeglička kriza i širenje oružane grupe Islamska država Irak i Levant povećali su hitnost da se okonča petogodišnji rat u Siriji.

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je Moskvu da zaustavi udare tokom mirovnog procesa.

“Počinjemo razgovore, mi smo za pregovaračkim stolom i očekujemo primirje”, rekao je nakon sastanka u Rimu.

Na području oko Halepa prolazi linija za opskrbu pobunjenika, koja ide iz Turske u dijelove grada koje drži opozicija.

“Te rute nisu prekinute, ali se žestoko bombardiraju borbenim avionima. Ruski avioni pokušavaju pogoditi sjedište i prekinuti linije za opskrbu”, rekao je jedan komandir iz pobunjeničke grupe Levant Front, koji se predstavio imenom Abu Yasine.

Ruski avioni lete “noću i danju”, dodao je i ponovio zahtjev pobunjenika “za protivavionskim raketama, kako bi se suprotstavili napadima”.

“Ako nemamo podršku, režim bi mogao opkoliti grad Halep i prekinuti put ka sjeveru”, rekao je Abu Yasine, čija je grupa jedan od pobunjeničkih pokreta koji prima vojnu pomoć od država koje se protive predsjedniku Basharu al-Assadu.

Ključna bitka na sjeveru

Vladine snage zauzele su selo Hardatnin, deset kilometara od Halepa, saopćio je Sirijski opservatroij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Jedan pobunjenički komandant kaže da su poslali pojačanje u to područje.

“Poslali smo nove borce, poslali smo tešku opremu tamo. Čini se da će se odigrati ključna bitka na sjeveru, daj Bože”, kaže Ahmed al-Seoud, komandant grupe u sklopu Slobodne sirijske vojske, poznate kao Divizija 13.

Ruska intervencija preusmjerila je tok rata za zvanični Damask, koji je pretrpio niz velikih poraza od pobunjenika na zapadu Sirije prije nego što je Moskva angažirala svoje zračne snage kao dio saveza s Iranom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz