Sirija: Tahriru-Šam i Turska postigli dogovor oko autoputa M4 u Idlibu

Popularno na sajtu

Sirijski džihadski opozicioni savez Tahriru-Šam (HTŠ) i Turska u kampu Mastuma postigli su sporazum koji se odnosio na autoput M4.

Prema pisanju lokalnih medija, Tahriru-Šam (HTŠ) će ukloniti sve barikade postavljene na autoputu a koje su prethodno onemogućavale prohodnost zajedničkoj tursko-ruskoj patroli.

Nije poznato šta je HTŠ dobio u zamjenu no vjeruje se kako se radi o otvaranju novog komercijalnog prijelaza i garanciji da savez neće biti napadnut od strane rivalskog pro-turskog dijela sirijske opozicije.

Snažan pritisak na odluku HTŠ-a imali su lokalni stanovnici koji su u četvrtak i petak održali masovne demonstracije protiv prakse HTŠ-a i tenzija s Turskom.

Turske i ruske oružane snage izvele su osmu zajedničku patrolu duž ključnog autoputa M4 na sjeveroistoku Sirije, objavilo je Ministarstvo odbrane Turske u srijedu.

“Shodno sporazumu o provođenju zajedničkih kontrolnih patrola, turske i ruske snage izvele su osmu kopnenu patrolu na autoputu M4 u Idlibu uz učešće kopnenih i zračnih snaga”, navodi se u saopćenju, prenosi Anadolija.

Autoput M4, poznat i kao autoput Halep – Al Hasakah, nalazi se 30 kilometara južno od turske granice.

Turska i Rusija u martu ove godine dogovorile su protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja, odnosno duž autoputa M4.

Zajedničke patrole počele su 6. marta.

Ummet Press/Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz