Sirija: U Assadovoj režimskoj vojci se sve češće javljaju dezerterstva

Objavljeno / ažurirano:

Usljed napredovanja džihadskih i pobunjeničkih frakcija koja se nižu od početka godine, počela su se ponovno javljati dezerterstva u redovima Assadove režimske vojske.

Analitičari tvrde da je osim napredovanja džihadskih i pobunjeničkih frakcija, razlog dezerterstva i taj što Assad u redove svoje vojske zbog velikih vojnih gubitaka u ljudstvu, regrutira šiitske dobrovoljce iz Irana i Afganistana kako njegova moć nebi opala nakon čega su se diljem Sirije javila negodovanja i pobune unutar vojske što je rezultiralo dezertiranjem mnogih Sunnitskih jedinica.

Prošle sedmice je dezertiralo nekoliko desetina Assadovih režimskih vojnika iz Halepa, detaljnije o tome pročitajte OVDJE dok je također i pilot režimskih snaga dezertirao te se priključio Džebhetun-nusri, deljanije pročitajte OVDJE.

Aktivisti također javljaju da je tokom proteklih dana dezertiralo i 9 pripadnika režimske vojske u provinciji Hama čije je dezertersvo osigurala Džebhetun-nusra (na fotografiji ispod)

 

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Turska, Pakistan i Armenija zatvorile granice s Iranom zbog korona virusa

0
Turska, Pakistan i Armenija zatvorile su granice s Iranom nakon izvještaja o više smrtnih slučajeva zbog korona virusa u toj zemlji. Zbog naglog porasta broja...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Preporučeni sadržaj

Sirija: Assadova vojska ubila još pet turskih vojnika, uništen turski vojni...

0
Pet turskih vojnika vojnika je ubijeno, a još najmanje pet ranjeno u raketnom napadu Assadove vojske na sirijsku zračnu bazu Taftanaz u Idlibu, svega...
Allahu-ekber-slika

Pouka za onoga ko pameti ima

Islamske teme