Sirija: Ugledna džihadska grupa Edžnadu-Šam postaje dio Tahriru-Šama

Popularno na sajtu

Edžnadu-Šam (Vojnici Šama), ugledna džihadska grupa iz sjeverozapadne Sirije danas je zvanično obznanila pristupanje Hej'etu Tahriru-Šamu (Tijelu za oslobođenje Šama) i davanje prisege aktuelnom vođi Tahrira, Ebu Muhammedu Dževlaniju.

Vijest o pristupanju Tahriru je na svom zvaničnom twitter računu potvrdio i šejh Ebu Ibrahim al-Dairi, vođa Edžnadu-Šama što su ubrzo proslijedili i aktivisti Tahrira.

 U posebnoj izjavi za novinsku agenciju Ibaa, Ebu Ibrahim al-Dairi je rekao: ”Bili smo u istom rovu s našom braćom iz Tahriru-Šama u nevolji i blagostanju; bili smo dio Džejšul-Fetha koji je omogućio pobjedu u oslobodilačkim bitkama za Idlib. Danas smo odlučili da postanemo ključni i efikasni dio sunnijskog entiteta – Tahriru-Šama, i pozivamo da se svi (mudžahidi) odreknu frakcionarstva (podijeljenosti) i objedine kako bi postigli željeni cilj i pokazali da krv šehida nije bila uzaludna.”

Edžnadu-Šam je aktivan od 2013. godine te je do danas spadao u red nezavisnih džihadskih grupa (grupe koje ni na koji način nisu povezane sa nekom unutarnjom ili vanjskom organizacijom ili državom). Službeno obilježje Edžnadu-Šama je klasična crna džihadska zastava.

Ova manevarska grupa je aktivna u 3 sirijske pokrajine: Idlib, Halep i Hama gdje posjeduje uporišta i drži neke ribatne tačke.

Edžnad je bio neizostavan dio legendarne koalicije Džejšul-Feth te je učestvovao u drugoj bitci za grad Idlib, zatim bitkama za deblokadu Halepa kao i posljednjim ofanzivama na Hamu.

Prema procjeni, Edžnadu-Šam raspolaže s nešto više od 1500 boraca koji su, kao što stoji u pisanoj prisegi, ”došli kao podrška Tahriru u ovom teškom razdoblju kad su se svi okomili na njih”.

VIDEO: Vojne aktivnosti Edžnadu-Šama

Tahriru-Šam je danas najveća sirijska sunnijska džihadska oružana grupa čija uporišta su slobodne teritorije u sjeverozapadnoj Siriji, no zbog sve češćih iscrpnih borbi protiv režimsko-šiitskih snaga i dijela pobunjenika koji iskorištavaju Tahrirovu zaokupljenost režimom kako bi proširili svoj utjecaj, Tahrir je sve više u potrebi za novim borcima, tako da je prisega Edžnadu-Šama došla u pravom trenutku.

(Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz