Sirija: Vojno krilo Ahraru-Šama pokrenulo pobunu protiv političkog rukovodstva

Popularno na sajtu

Vojno krilo Ahraru-Šama, na čelu s kapetanom Ebu el-Munzirom, objavilo je proglas u kojem daje ultimatum političkom vođi pokreta Džabiru Ali-Baši da odstupi s mjesta vođe i tu poziciju preda bivšem vođi Hasanu Soufanu.

Foto: Hassan Soufan

Shodno glasinama, Hassan Soufan namjerava preuzeti pokret i formirati vojno vijeće zajedno s grupama Džejšul-Ahrar i Tahriru-Šam, odnosno izvuči pokret iz NLF-a.

Političko krilo Ahraru-Šama u utorak je objavilo proglas u kojem stariji zapovjednici vojnog krila obnavljaju prisegu Džabiru Ali-Baši. Džabir Ali-Baša objavio je dekret kojim razrješuje Ebu el-Munzira s čela vojnog krila, zajedno s još pet zapovjednika.

Ebu el-Munzir i Hassan Soufan u četvrtak su pokrenuli unutarnju pobunu i s lojalnim borcima pokušali preuzeti grad Arihu.

Hassan Soufan izjavio je kako pregovori u kojima je posredovao Tahriru-Šam nisu uspjeli te nisu umiješani u puč kojim se nastoji srušiti političko rukovodstvo pokreta. On je na svom računu na telegramu izjavio kako je intervencija nužda i da pokret treba “resetirati”.

Ovaj puč mogao bi dovesti do podjele Ahraru-Šama na dva dijela. Ahraru-Šam je najveća članica Nacionalno-oslobodilačkog fronta (NLF) s oko 6.000 boraca.

Tahriru-Šam pozvao je dvije sukobljene struje Ahraru-Šama na smirivanje tenzija i dogovor.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz