Sirijska vojska presjekla istočni Halep

Popularno na sajtu

Sirijski pobunjenici izgubili su kontrolu nad većinom naselja u opkoljenom istočnom Halepu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska vojska nastavlja ofanzivu da preuzme kontrolu nad cijelim gradom.

Vojska je u ponedjeljak zauzela naselja Sakhour, Haydariya i Shekih Khodr, dok su kurdske snage preuzele naselje Sheikh Fares.

Kurdske snage u Halepu nisu službeno u savezu sa Vladom Bashara al-Assada, ali ih opozicija smatra saveznicima državne vojske u njihovom pokušaju ponovnog zauzimanja grada.

„Pobunjenici su izgubili kontrolu nad svim naseljima na sjeveru istočnog dijela Halepa i ovo je njihov najveći poraz otkako su preuzeli kontrolu nad polovinom grada 2012. godine“, rekao je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

Nastavljeni zračni udari

Sirijska vojska objavila ranije je objavila kako je zauzela dva distrikta u istočnom dijelu grada Halepa koji je pod kontrolom pobunjenika. Istovremeno, nastavljeni su zračni udari na dijelove Sirije koje kontroliraju pobunjenici.

Vojska je objavila kako je u potpunosti preuzela kontrolu dijelova Halepa Jabal Badro i Baadeen, dan nakon što je preuzela susjedno naselje Hanano.

Halep, koji je bio najveći sirijski grad prije početka rata u kojem su poginule stotine hiljada ljudi, podijeljen je na dijelove koji su u rukama sirijskih vlasti (zapad) i pobunjenika (istok).

Iz UN-a navode kako je najmanje 250.000 civila zatočeno u dijelovima grada koji su pod opsadom.

Osvajanje Jabal Badra desilo se u vrijeme kada su aktivisti opozicije prijavili desetke hiljada civilnih žrtava od zračnih udara za koje se pretpostavlja da su djelo sirijskih ili ruskih zračnih snaga.

Lokalni komitet koordinacije objavio je kako je 15 civila poginulo, a deseci su ranjeni u ruskom zračnom udaru na Anjaru, selo koje kontroliraju pobunjenici.

Opozicija obično identificira avione po njihovim siluetama i bazi iz koje su poletjeli.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz