Somalija: Kao osveta za maskar Eš-Šebab eliminisao najmanje 50 vojnika Afričke unije

Popularno na sajtu

Teško naoružani borci Eš-Šebaba pokrenuli su žestoki napad na bazu Afričke unije u gradu Džanale, 90 km južno od grada Mogadiša, izjavili su zvaničnici marionetske vlade, prenosi somalijski portal Shabelle.

Napad je započet nakon što je jedan od napadača zabio automobil bombu u bazu, nakon čega su naoružani napadači upali u bazu.

Najmanje 50 vojnika Afričke unije ubijeno je dok je nekoliko ranjeno u ovom napadu Eš-Šebaba, izjavili su lokalni stanovnici za medije.

Bivši upravnik Džanala, Bašar Abdi Muhammed potvrdio je da je najmanje 50 ubijenih AMISOM vojnika leži duže reke Džanale.

Eš-Šebab,  je preuzeo odgovornost za napad uz obrazloženje da je on bio odmazda za masakr muslimanskih civila u gradu Marka koji je počinjen od strane vojnika Afričke unije.

U Somaliji djeluje preko 22 000 mahom kršćanskih vojnika Afričke unije u sastavu misije AMISOM, čiji je zadatak pomaganje i održavanje marionetske proihvanijske vlade u Mogadišu koju podržavaju Amerika i Zapad.

Na vrhuncu svoje moći, 2010. godine, Eš-Šebab je držao pod svojom kontrolom gotovo pola Somalije, uključujući glavni grad Mogadišu, dok je danas teritorija koju drži pod svojom kontrolom praktično prepolovljena.

Na teritorijama pod svojom kontrolom, Eš-Šebab uspostavlja šerijatski zakon, što je i glavni razlog zbog kojeg su Amerika i Zapad poslale u Somaliju 22 000 vojnika, većim djelom iz afričkih kršćanskih zemalja.

(Shabelle / Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz