Somalija: Ubijen jedan od osnivača Al-Šebaba. U osvetničkom napadu na vojnu bazu Al-Šebab eliminisao 15

Popularno na sajtu

Petnaest osoba je poginulo u tri bombaška napada koji su se dogodili u Beledweyneu u centralnoj Somaliji, javile su somalijske novinske agencije.

Prva dva napada su izvedena na vojnu bazu Lama Galay u kojoj su se nalazili funkcioneri somalijske vlade koju Al-Šebab smatra da je otpadnička i marionetska, formirana od strane krstaških snaga. Među ubijenima u napadu je regionalni ministar u vladi pokrajine Hir Shabelle.

Treći bombaški napad je pogodio lokalnu bolnicu u kojoj su bili smješteni ranjeni u prvom napadu.

Al-Šebab, somalijski ogranak Al-Kaide, preuzeo je odgovornost za napad, javlja somalijski portal Garowe Online.

Napadi Al-Šebaba su uslijedili usred žestoke združene ofanzive vladinih i snaga Afričke unije sastavljene uglavnom od kršćanskih vojnika iz Ugande, Burundija, Kenije i drugih afričkih kršćanskih zemalja. Kompletna operacija je koordinirana od strane američkih specijalaca.

Sjedinjene Države su nedavno dopremile 500 elitnih vojnika kako bi pomogle slamanje Al-Šebaba, dok je Turska donirala svoje Bajraktar TB2 dronove, koji su već koriste u napadu.

Portal Garowe Online je izvijestio da je u napadu američke bespilotne letjelice za vikend ubijen Nadir Abdullahi – jedan od osnivača i visokih komandanata Al-Šebaba. Prethodno su Sjedinjene Države raspisale nagradu od 3 miliona američkih dolara za Nadirovu glavu.

Sjedinjene države smatraju Al-Šebaba najjačim aktivnim ogrankom Al-Kaide na zemlji, nakon što je ova grupa iscrpljena višedecenijskim američkim ratom protiv nje, a od 2014. godine i u ratu sa haridžijskom grupom ISIL (IDIŠ).

Al-Šebab trenutno drži pod kontrolom veći dio srednje i južne Somalije i suočava se sa jednom od najtežih ofanziva kršćansko-marionetskih snaga još od 2007. godine.

(PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz