Svjedočenje bivšeg IDIŠ-ovog borca koji je glumio u propagandnim snimcima IDIŠ-a (Holivudska stvarnost Bagdadijeve grupe)

Objavljeno / ažurirano:

Na Youtube kanalu Anti Haridžija – Anti Murdžija nedavno je objavljen kratak video dokumentarac (iznad) pod nazivom Hollywoodska stvarnost Bagdadijeve grupe koji prikazuje svjedočenje Ebu Atta es-Sananija, bivšeg pripadnika IDIŠ-a (ISIL, ID) u Jemenu.

U svom svjedočenju, Ebu Ata na početku govori o IDIŠ-ovim bombaškim napadima na džamije u kojima klanjaju sunije, te kako je i njemu naređen sličan bombaški napad.

Dalje svjedočenje bivšeg IDIŠ-ovog borca će mnogi doživjeti sa teškom nevjericom, budući da se radi o snimanju jednog IDIŠ-ovog propagandnog filma o navodnoj IDIŠ-ovoj borbi protiv jemenskih šiija husija, u kojem je Ebu Ata glumio protagonistu.

U pomenutom propagandnom video snimku objavljenom u IDIŠ-ovim medijima, Ebu Ata je sa svojim suborcem Farukom el-Hadremijem dobio zadatak da glumi borca IDIŠ-a, dok su drugi borci IDIŠ-a glumili ubijene šiitske borce.

Video snimci u kojima je glumio Ebu Ata predstavljani su od strane IDIŠ-ovih medija kao stvarni snimci borbe protiv jemenskih šiija husija, dok su “ubijeni” IDIŠ-ovi glumci predstavljani kao ubijeni husi.

Nakon svjedoćenja, Ebu Ata pokazuje mjesto snimanja i scene iz IDIŠ-ovog propagandnog filma.

Svoje svjedočenje Ebu Ata es-Sanani završava tako što poziva na mubahelu (medjusobno proklinjanje) sve one koji ospore njegovo svjedočenje, te poziva IDIŠ-ove borce da napuste ovu skupinu.

Video (postavljen na početku teksta) je sa titlom na bosanski jezik, a ukoliko prijevod nije vidljiv, kliknite na opciju cc u donjem desnom uglu plejerA (vidi sliku ispod).

cc

Novo na sajtu

Erdogan, Putin i Ruhani

Idlib glavna tema novog sastanka Putina, Erdogana i Rouhanija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se...
grijesi ogranicavaju um

Grijesi su uzrok ograničenja uma

Preporučeni sadržaj

Policija dzamija

“Istjerajte ih iz grada vašeg, oni su ljudi-čistunci!”

Danas se na sva zvona zvoni o potrebi poštovanja ljudskih prava dok s druge strane vidimo kako su zatvori, javni i tajni, širom svijeta...

Islamske teme