Talibani imenovali preostale članove vlade

Popularno na sajtu

Talibanska vlada u utorak je objavila imena preostalih članova svoje vlade, prenosi agencija dpa, a na novoj listi ponovno nema niti jedne žene.

Vrhovni vođa talibana, emirul-mu'minin Hibatullah Ahunzade, dekretom je predstavio 17 članova vlade, prema riječima višeg glasnogovornika talibana, Zabihullaha Mudžahida.

U novoj vladi, za ministra trgovine izabran je čovjek koji dolazi iz sjeveroistočne regije Pandžšir, a jedan od zamjenika u ministarstvu zdravstva izabran je iz redova manjinske etničke grupe Hazara, naveo je Mudžahid, prenosi Hina.

Talibani su se pritom uvelike vodili kriterijima profesionalnosti, ustvrdio je.

Prvi izbor talibanske vlade bio je meta kritika jer nije bio dovoljno inkluzivan, s obzirom na to da većina članova dolazi iz redova talibana i Paštuna.

U međuvremenu, dva viša talibanska zapovjednika, Sadr Mulah Mohamad Ibrahim i Mula Abdul Kajum Zakir, imenovani su za zamjenike ministara unutrašnjih poslova i obrane.

Ponovno na novoj listi nema žena, što ukazuje na to da će talibanska vlada ostati u cijelosti muška.

Pitanje inkluzivnosti

Prošlo je mjesec dana otkad su talibani preuzeli vlast, no nijedna zemlja ih nije službeno priznala kao legitimnu vladu Afaganistana.

Mudžahid je rekao da je dužnost međunarodne zajednice i zemalja u regiji da uspostave diplomatske veze s novom afganistanskom vladom te da se nadaju da će biti priznati u bliskoj budućnosti.

Pitanje inkluzivnosti je ključno, dok vlade diljem svijeta važu hoće li priznati talibane te ponovno omogućiti pomoć o kojoj zemlja ovisi.

Članovi talibanske vlade objavljeni su u vrijeme porasta stope nezaposlenosti te još raširenijeg siromaštva, kao rezultat iznenadnog pada vlade te prestanka međunarodnog financiranja.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz