Talibani negiraju saradnju sa Rusijom u borbi protiv ISIL-a

Popularno na sajtu

Afganistanski talibani su zvanično negirali da postoje bilo kakvi pregovori ili razmjena obavještajnih podataka sa Rusijom u okviru borbe protiv širenja prisustva grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, IDIŠ) u Afganistanu.

Talibani su ovakve propagandne laži ruskih i globalnih medija negirali na svom zvaničnom glasilu Shahamat.info navodeći da je cilj takve propagande produženje okupacije Afganistana:

“Neki ljudi u Afganistanu pogrešno iskorištavaju ime IDIŠ-a (cilja se na grupu IDIŠ) dok ih nacionalne i internacionalne obavještajne agencije podržavaju u tome sa ciljem kako bi produžili okupaciju”.

Aktivisti bliski talibanima tvrde da je cilj ove propagande uništiti ugled talibana i uzvisiti IDIŠ u očima afganistanskih muslimana, kako bi se ovi odrekli talibana i pristupili IDIŠ-u.

Pomenuta propagandna laž je pokrenuta od strane Zamira Kabulova, zvaničnika ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova koji je i posebni Putinov izaslanik za Afganistan. Kabulov je ranije ove sedmice kazao da se “talibanski interesi poklapaju sa našima”.

“Ranije sam već rekao da mi i talibani imamo kanale za razmjenu informacija”, rekao je u obraćanju ruskim medijima i dodao:

“I afganistanski i pakistanski talibani su kazali da ne priznaju (lidera ISIL-a Abu Bakr) Al-Baghdadija kao halifu, da ne priznaju ISIL. Njihovi interesi se poklapaju sa našima”.

Interesantno je napomenuti da grupe koje se bore protiv talibana (IDIŠ i jedna skupina koja se otcjepila od talibana a koju podržava Pakistan) koriste rusku propagandu kako bi dokazali zabludu talibana.

Glasnogovornik otcijepljene grupe Abdul Manan Niazi je za Al Jazeeru kazao da je savezništvo sa Rusijom “borba protiv svih muslimana” u zemlji.

“Sada su se okrenuli nevjernicima kako bi pridobili podršku i našli razlog za ubijanje svojih rivala koji se ne slažu sa njima i njihovim strategijama”, rekao je on.

Slične izjave se mogu pročitati i od strane pripadnika i aktivista IDIŠ-a.

U žestokoj medijskoj propagandi protiv talibana ne učestvuju samo Rusija, afganistanske i pakistanske obavještajne službe, IDIŠ i otcjepljena skupina talibana, već i Amerika koja je, kako tvrde aktivisti bliski talibanima poput Sabiqa Jihadmala, nedavno iz jedne od svojih baza pokrenula “Radio Hilafeta” na kome se danonoćno vrti program koji ocrnjuje talibane.

(Al Jazeera / Put vjernika)

Izvor saopštenja talibana: http://shahamat-english.com/talks-between-the-islamic-emirate-and-russia-against-daesh-has-no-reality/

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz