Talibani osvojili Zaranj, glavni grad provincije Nimruz

Popularno na sajtu

Afganistanski grad Zaranj, smješten na krajnjem jugozapadu države uz granicu s Iranom, pao je danas popodne pod kontrolu talibana. To je prvi put da je prijestolnica neke afganistanske provincije u potpunosti pripala talibanima koji su intenzivirali ofanzivu.

Terenski izvori javljaju da su talibani grad osvojili bez ispaljenog metka, jer su se jedinice afganistanske marionetske vojske povukle u Iran budući da nisu mogle dobiti zračnu podršku.

Talibani su na kapiju grada stigli u punom vojnom kapacitetu i pripremljeni za ulične borbe, ali su prethodno dali ultimatum neprijateljskoj odbrani da se povuče ukoliko želi da sačuva živote svojih vojnika, tako da su nakon ulaska u grad prodefilirali centralnim trgom a potom krenuli u utvrđivanje novozauzetih kota i strateških uzvišenja.

”Allahu Ekber. Nimruz je prva provincija u Afganistanu koju su snage Islamskog Emirata oslobodile od neprijateljskog prisustva. Kao što smo obećali, ovdje će se ubuduće primjenjivati šerijatski zakon”, rekao je vodeći talibanski aktivist Sabiq Jihadmal.

Ovo je ogromna pobjeda za talibane koja će dodatno demoralizirati one koji su prije 20 godina ponosno objavili kako su talibani uništeni a šerijat ukinut. Zaranj je najveće trgovačko središte na jugozapadu Afganistana jer se nalazi na ključnoj ruti koji povezuje Srednju i Južnu Aziju s Bliskom istokom, te je grad od preko 160.000 stanovnika.

Također, Zaranj je značajan jer posjeduje i aerodrom kojim sada raspolažu talibani i ovo je prvi aerodrom koji je u njihovim rukama.

Površina provincije Nimruz ravna je površini Danske (43.000 km2) i prva je provincija čiji glavni grad pripada talibanima. Veliki broj analitičara smatra da će talibani u narednim danima prevladati u uličnoj bitki za velike gradove Herat i Kandahar, nakon čega će steći uslove da se fokusiraju na Kabul i sjeverne prijestolnice.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: