Talibani pokrenuli ofanzivu na glavni grad pokrajine Gazni

Popularno na sajtu

Talibani su pokrenuli nove napade u i oko Gaznija, sukobljavajući se s afganistanskim snagama u pokušaju da zauzmu ovaj centralni afganistanski grad, potvrdili su lokalni zvaničnici.

Napad na Gazni, preko kojeg je povezan glavni grad Kabul s južnom provincijom Kandahar, nastavak je pojačane ofanzive talibana na vladine snage, u trenutku kada se strane trupe povlače iz ove ratom razorene zemlje, koje prema planu treba biti okončano za manje od tri mjeseca.

Talibani su godinama bili snažno prisutni u okolini Gaznija, a pokrajinski policijski zvaničnici potvrdili su da je preko noći izvršen snažan napad iz više pravaca koji su pokrenuli talibani, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako javljaju afganistanski medijski aktivisti, desetine, pa i stotine pripadnika marionetskih snaga se predalo talibanima u borbama u Gazniju.

Putevi u tom dijelu zemlje su zatvoreni, a telekomunikacije su u prekidu, pa je u ovom trenutku teško utvrditi broja žrtava i materijalnu štetu posljednjih sukoba.

Žestoke borbe se još uvijek vode u i oko Gaznija, dok marionetske snage dovlače ogromno pojačanje.

Talibani su u prvom naletu na Gazni zauzeli više gradskih četvrti i uspjeli zaplijeniti ogromnu količinu oružja i municije:

Haridžijska skupina IDIŠ se uključila u borbe – protiv talibana

Haridžijska skupina IDIŠ (ISIL) u provinciji Kunar, nakon što se, usljed fatalnog poraza od talibana, reorganizirala, izvela je svoje prve napade na talibane u ovoj provinciji, stavljajući do znanja talibanima da moraju i na njih da računaju ako žele u potpunosti ovladati zemljom i uspostaviti Šerijat.

IDIŠ je jučer zvanično potvrdio napad na pozicije talibana u oblasti Darah je Mezar u distriktu Nurgal u provinciji Kunar. Potvrđena je smrt jednog talibana u napadu. Ovo je prvi IDIŠ-ov napad u zadnjih pet mjeseci u ovoj oblasti.

Pored napada na Gazni, talibani konstantno izvode napade i u drugim provincijama, gdje na dnevnom planu bilježe značajne vojne uspjehe.

Mobilizacija šija, haridžija, demokarata, komunista…

Dok se afganistanske marionetske snage bore protiv talibana u Gazniju i drugim dijelovima zemlje, zvaničnici su saopćili da se veliki broj mladih ljudi “iz građanstva” pridružuje borbi protiv talibana.

U pitanju su pripadnici šijitske manjine, pripadnici raznih sekti, demokrate i komunisti koji ne žele uvođenja Šerijata u zemlji.

Također, haridžije IDIŠ-a vrše mobilizaciju svog članstva i aktiviraju svoje napade na talibane.

Glasnogovornik marionetskih afganistanskih odbrambenih i sigurnosnih snaga Edžmel Omar Šinvari potvrdio je da se Afganistanci, koji se javljaju kao dobrovoljci, raspoređuju u vojne jedinice, gdje će biti obučeni, a zatim raspoređeni na ratište zajedno s drugim marionetskim snagama.

Nasilje u ovoj zemlji raste nakon što su američke i NATO snage počele povlačenje kako bi se i posljednje jedinice povukle u skladu s rokom, 11. septembrom, koji je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio kao završetak najdužeg američkog rata.

Predsjednik Afganistana, Ešref Gani, u paničnom strahu od talibana i Šerijata, posjetio je Washington prošle sedmice, kako bi se sastao s Bidenom i molio Amerikance da ne napuštaju Afganistan. Biden mu je obećao nastavak američke podrške Kabulu, ali je također rekao da Afganistanci moraju sami odlučiti o svojoj budućnosti.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: