Talibani službeno zabranili proizvodnju i upotrebu droge u Afganistanu

Popularno na sajtu

Talibani (Islamski Emirat Afganistan) su danas objavili službenu zabranu uzgoja narkotika u Afganistanu, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma, i to nakon što su učvrstili kontrolu nad cijelom zemljom.

Prema dekretu vrhovnog vođe Islamskog emirata Afganistana, svi Afganistanci su obaviješteni da je od sada uzgoj maka strogo zabranjen u cijeloj zemlji“, navodi se u naredbi talibanskog vrhovnog vođe šejha Haibatullaha Akhundzade.

Ako neko prekrši uredbu, usjev će biti odmah uništen, a prekršilac će biti tretiran u skladu sa šerijatskim zakonom“, navodi se u naredbi, objavljenoj na konferenciji za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu.

U naredbi se navodi da je zabranjena i proizvodnja, upotreba ili transport drugih narkotika.

Talibani su zabranili uzgoj maka pred kraj svoje posljednje vladavine 2000. godine, a godinu nakon toga NATO alijansa je izvršila invaziju na Afganistan i srušla talibansku vladu, usljed čega je proizvodnja droge ponovno naglo porasla.

Proizvodnja opijuma u Afganistanu – za koju su Ujedinjene nacije procijenile da je na vrhuncu 2017. godine bila vrijedna 1,4 milijarde dolara – porasla je posljednjih mjeseci, rekli su farmeri i članovi talibana Reutersu.

Teška ekonomska situacija u zemlji navela je stanovnike jugoistočnih provincija da uzgajaju nedozvoljene usjeve koji bi im mogli donijeti brži i veći prinos od legalnih usjeva kao što je pšenica.

Talibanski izvori rekli su Reutersu da očekuju jak otpor nekih elemenata unutar države protiv zabrane maka i da je posljednjih mjeseci došlo do porasta broja farmera koji uzgajaju mak.

Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz