Talibani traže hitnu humanitarnu pomoć za Afganistan

Popularno na sajtu

Talibani su apelovali na hitnu humanitarnu pomoć Afganistanu “bez političke pristrasnosti”, navodeći da su nedavni snijeg i poplave pogoršali ionako tešku situaciju afganistanskog naroda.

Otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom sredinom avgusta prošle godine, zemlja je potonula u finansijski haos, s velikom inflacijom i nezaposlenošću.

SAD je zamrzao milijarde dolara afganistanskih sredstava, i priliv pomoći je prekinut, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Napominjemo da Amerika, pljačkom afganistanskih para i sputavanjem humanitarnih agencija da pružaju pomoć afganistanskom narodu, želi kazniti ovaj ponosan narod zbog podrške koju daje talibanima.

Glad kao sredstvo ratovanja, Amerika je već primjenjivala i drugdje protiv muslimana. Tako, Amerika je proizvela glad u Somaliji 2012. godine, kojom prilikom je umrlo na stotine hiljada Somalijaca. Nakon ove gladi, podrška naroda islamističkim snagama koje su uspostavljale Šerijat je primjetno opala, te su na koncu, koristeći glad ka učinkovito oruđe u ratu, Amerika i saveznici izvojevali pobjedu, koju nisu mogli postići najsavremenijim oružjem.

Globalne humanitarne agencije upozorile su kako se očekuje da će više od polovine od 38 miliona Afganistanaca biti suočeno s glađu tokom zime.

‘Svijet ima obavezu da pomogne’

U video apelu, zamjenik premijera Abdul Ghani Baradar, izjavio je da svijet ima obavezu da pomogne Afganistanu.

„U raznim krajevima zemlje upravo sada stanovnici nemaju hrane, smještajnih kapaciteta, tople odjeće ili novca“, kazao je Baradar.

„Svijet mora podržati Afganistan bez ikakve političke pristrasnosti i realizirati svoje humanitarne obaveze“, dodao je.

Snijeg je prekrio veće dijelove centralnog i sjevernog Afganistana ovih dana, dok su poplave zahvatile dijelove juga te zemlje.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: