Talibanska ofanziva protiv IDIŠ-a se privodi kraju, pripadnici IDIŠ-a se predaju Amerikancima i marionetskoj vladi

Popularno na sajtu

229 pripadnika haridžijske organizacije IDIŠ se proteklih dana predalo afganistanskoj vojsci nakon što su se našli pod snažnom opsadom talibana u oblasti Takhto u provinciji Nangarhar, a u akciji afganistanske vojske i američkih postrojbi sinoć je iz okruga Achin izvučeno oko 120 idišovaca.

Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid oštro je osudio afganistansku vladu zbog pomoći haridžijama i ometanju ofanzive koja je dala velike rezultate tokom posljednja dva mjeseca.

”Ovih 229 naoružanih haridžija i članova njihovih obitelji prebačeno je u Džalalabad u natkrivenim kamionima, dok su ih pratili helikopteri. Odlučujuće operacije Islamskog emirata u provincijama Nangarhar i Kunar protiv elemenata IDIŠ-a stigle su do svoje završne faze. Islamski emirat će uskoro objaviti detalje”, rekao je Zebihullah.

”U pružanju podrške milicijama IDIŠ-a, kabulska administracija i američki osvajači su spasili 542 njihova naoružana pripadnika kao i članove njihovih obiteljii tokom prošle sedmice.

Najave kabulske uprave o pokretanju operacije protiv IDIŠ-a su apsolutno neutemeljene. Oni su samo ušli u područja koja kontroliraju IDIŠ-ovci kako bi ih spasili a potom poslije prebacili u neki drugi dio zemlje.

Spašavanjem IDIŠ-ovih elemenata oni (afg. vlada) žele zadržati prijetnju u regiji kako bi okupatori to iskoristili kao svoj argument (za produženje okupacije). Milicije IDIŠ-a mučile su i ranile velik broj naših sunarodnjaka, uključujući žene i djecu, u napadima na javna mjesta i džamije u Kabulu i drugim pokrajinama”, dodao je Zebihullah.

Izvor: UmmetPress

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz