Turska najavila ruske manevre na istoku Mediterana

Ruske pomorske snage održat će manevre u dijelovima istočnog Mediterana u kojima se kreću turski istraživački brodovi.

Popularno na sajtu

U jeku rastućih tenzija između Turske i Grčke oko prava na eksploataciju pomorskih nalazišta ugljikovodoničnih, fosilnih goriva, iz Ankare je najaviljeno kako će ruska ratna mornarica održati manevre s bojevim gađanjem u istočnom Mediteranu.

Ova država je objavila dva navigaciona teleksa (Navtex) s upozorenjima na istoku Mediterana, gdje će biti održani ruski pomorski manevri, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tursku radio-televiziju (TRT).

U zvaničnoj najavi se navodi kako će ruske pomorske snage održati manevre od 8. do 22. septembra i od 17. do 25. septembra u dijelovima istočnog Mediterana u kojima se kreću turski istraživački brodovi.

Iz TRT-a javljaju kako će, prema najavama iz Odjela za hidrogradnju i okeanografiju turske mornarice, ruske snage izvesti dvije odvojene vježbe pucanja na obje strane otoka Kipar.

Zvanična Moskva se do sada nije oglasila povodom turske najave, koja je uslijedila nakon što su Sjedinjene Američke Države saopćile kako djelimično ukidaju 33-godišnji embargo na izvoz naoružanja etnički podijeljenom Kipru.

S obzirom da Rusija održava značajno vojno prisustvo u istočnom Mediteranu, turska najava predstojećih manevara mogla bi se protumačiti i kao direktna poruka Moskve da je i dalje najsnažnija regionalna sila, koja ne podliježe riziku od djelimičnog ukidanja američkog embarga Kipru.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz