Turska uhapsila 10 penzionisanih admirala nakon kritika upućenih Vladi

Popularno na sajtu

Turska je u ponedjeljak izvršila 10 hapšenja nakon otvorenog pisma kojeg je potpisalo više od 100 penzionisanih admirala u kojem su upozorili na moguću prijetnju ugovoru koji uređuje upotrebu ključnih plovnih puteva Turske, piše Al Jazeera English.

Tužioci su također naredili još četvorici osumnjičenih da se prijave policiji u Ankari u roku od tri dana, navodeći da ih neće zadržavati zbog starosti.

Do ovog razvoja događaja je došlo dan nakon što je Vlada oštro osudila otvoreno pismo, kazavši da taj potez evocira period “vojnih udara“ u turskoj prošlosti.

Prošlomjesečno odobrenje razvoja brodskog kanala u Istanbulu, sličnog Panamskom ili Sueckom, pokrenulo je debatu o Sporazumu iz Montreauxa 1936. godine.

Istanbulski kanal (Kanal Istanbul) Erdoganov je najambiciozniji među “ludim projektima” kako ih sam naziva, a sa kojima je tranformisao tursku infrastrukturu novim aerodromima, mostovima, putevima i tunelima tokom svojih 18 godina na vlasti.

‘Zviždukanje uplašene kukavice na groblju’
Sporazumu iz Montreauxa garantuje civilnim plovilima slobodan prolaz kroz moreuze Bosfor i Dardanele u vrijeme mira i rata. Također reguliše upotrebu morskog prolaza vojnim brodovima iz necrnomorskih država.

“Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sporazuma u Montreuxu, kao dio razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala [koji bi trebao premostiti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele] dočekana je sa zabrinutošću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreuxu, jer je taj akt značajno mjesto u održanju Turske”, poručili su penzionirani turski admirali.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay jučer je uporedio izjavu admirala sa “zviždukanjem uplašene kukavice na groblju“, a potpredsjednik vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Numan Kurtulus nazvao je potpisnike “zaljubljenicima u staru Tursku, koji sebe vide iznad volje nacije“, prenio je AP.

Reklama
U reakciji iz Ministarstva odbrane Turske se kaže da se oružane snage ne mogu koristiti “kao oruđe za pohlepu, ambicije i lične ciljeve onih koji nemaju nikakve dužnosti, niti odgovornost”.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz