Turske snage krenule u ofanzivu na Manbidž

Vojnici sirijske Vlade mobilizirani su blizu Manbija, dok se nastavljaju teške borbe osmi dan turske operacije protiv kurdskih snaga.

Objavljeno / ažurirano:

Dok turske snage nastavljaju ofanzivu istočno od rijeke Eufrat, Ankara je sada kao cilj postavila osvajanje Manbidža, strateškog grada s arapskom većinom, koji je pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga – SDF od 2016. godine.

Vojnici sirijske Vlade mobilizirani su blizu Manbidža, nakon što je SDF u posljednji momenat, posredstvom Moskve, postigao dogovor s Damaskom da se odbrani od turske operacije.

U utorak je mala jedinica sirijskih vojnika ušla u Manbidž, prvi put od 2012. godine, dok snimci na društvenim mrežama prikazuju naoružanog vojnika lojalnog Vladi kako podiže sirijsku zastavu na zgradu u centru grada.

Teške borbe nastavljaju se osmi dan turske operacije protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, javlja Al Jazeera English, prenoseći svjetske agencije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je cilj vojne akcije da se uklone kurdske snage iz graničnog područja i formira “sigurna zona”, gdje bi se vratili milioni sirijskih izbjeglica.

‘Nećemo proglasiti primirje’

On je poručio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu kako Turska nikad neće proglasiti prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, objavila je turska televizija NTV.

Razgovarao je s novinarima po povratku iz azerbejdžanske prijestolnice Bakua te naveo kako se nastavljaju razgovori s Washingtonom i Moskvom oko sirijskih gradova Kobane i Manbidž.

Dodao je kako “nije negativno” da sirijska vojska uđe u Manbidž sve dok nema kurdskih boraca u tom području.

Predsjednik Turske je, također, istakao kako je poručio američkom kolegi da Ankara “neće pregovarati s terorističkom organizacijom” te kako je to bio odgovor na Trumpovu ponudu posredovanja.

“Oni [SAD] nam kažu da proglasimo primirje. Mi nikad ne možemo proglasiti primirje dok Turska nije protjerala terorističku organizaciju sa svoje granice. Oni na nas vrše pritisak da prekinemo operaciju. Mi imamo jasan cilj, ne brinu nas sankcije”, istakao je Erdogan po povratku iz Azerbejdžana.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme