Turski avioni presreli ruski borbeni avion

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Kako navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova, njihovi avioni presreli su rusku letjelicu i natjerali pilota da se vrati u suprotnom smjeru prema Siriji.

Ruska ambasada u Ankari navodno je privremeno zatvorena kako bi se, kako navode u Ambasadi, uputio “oštar protest turskim vlastima”.

S druge strane, turske vlasti upozorile su Rusiju da ne ponavlja ovakve i slične akcije jer će inače, kako je navedeno, sama morati “snositi posljedice za neželjene događaje koji bi mogli uslijediti”.

Mnogi ovaj incident tumače kao zatezanje odnosa dviju zemalja, a posebno u vezi sa dešavanjima u Siriji. Naime, dok Turska finansijski podržava pobunjenike, Rusija je s druge strane saveznik predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Rusija je nedavno započela vojnu akciju protiv Islamske države, Al-Nusra fronta, te protiv brojnih drugih pobunjeničkih gupacija. U međuvremenu Turska u saradnji sa SAD-om, također sprovodi zračnu kampanju u Siriji, a mnogi stručnjaci smatraju da bi, bez koordinacije tih akcija, lako moglo doći do neželjenih sukoba između avijacija Turske i Rusije.

(Agencije)

NOVO NA SAJTU

Hejjetu Tahriruš-Šam, Tahriru al-sham

Sirija: 8 muhadžirskih pokreta potvrđuje lojalnost komandi Tahriru-Šama

Više muhadžirskih jedinica i vojnih tijela koji aktivno operiraju u Siriji odnosno učestvuju u borbi protiv Assadovog kriminalnog režima izdalo je zajednički proglas pod...
homoseksualizam, pederstvo

Kako dolazi do pojave pederstva

PREPORUČUJEMO