Turski novinar otkrio plan Erdoganove vlade za sirijski Idlib

Popularno na sajtu

Tokom zadnje dvije sedmice sirijski režim je uz podršku Rusije i Irana ostvario rapidan napredak na sjeveru pokrajine Hama gdje je zauzeo niz položaja i naselja a tursku osmatračku bazu u Moreku stavio u okruženje.

Turski vojni konvoj koji je krenuo prema Hami prije tri dana bombardovan je u Idlibu, međutim turska vojska nije uzvratila nego je nastavljala upućivati jalove prijetnje Assadovom režimu.

Turska opoziciona partija CHP optužila je ovih dana Erdgonovu vladu da je napravila sporazum sa Rusijom o predaji Idliba u zamjenu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije. Prema navedenim optužbama, Turska je dobila odobrenje Rusije da može napasti kurdske snage na sjeveru Sirije. Predsjednik Erdogan i njegovi ministri odbacuju ove optužbe.

Turski novinar, istraživač i analitičar Ali Özkök objavio je kako Turska ima spreman plan za Idlib. Naime, prema njegovim riječima, Turska će pustiti da sirijski pobunjenici izgube bitku za područja istočno od autoputa M5 koja će pripasti Assadovom režimu, što znači da će kompletan autoput Halep-Damask biti u funkciji.

Zauzvrat, Rusija će povući vojnu policiju iz Tel Rifata i ustupiti Turskoj sirijski zračni prostor nakon čega će uslijediti izbacivanje kurdskog YPG-a iz sjevernog Halepa. Dalje, Özkök navodi kako će se Turska potom fokusirati na ”sigurnu zonu” dogovorenu sa Sjedinjenim Američki Državama duž cijele granice sa Sirijom.

Što se tiče Idliba, teritorij pokrajine uz tursku granicu trebao bi ostati pod kontrolom pobunjenika i upravo tu će se vratiti milioni sirijskih izbjeglica koji ne žele na teritoriju Assadovog režima. Prema planu, Tahriru-Šam, Hurasu-Din, Ensaru-Tevhid i druge ”ekstremističke skupine” će biti uništene odnosno prisilno raspuštene, postojat će jedino Slobodna sirijska vojska. Ali Özkök dalje smatra kako će grad Idlib u budućnosti postati de-facto glavni grad sirijske opozicije. Gradove i naselja Idliba uz tursku granicu će navodno obnoviti Turska i Katar uz pomoć EU.

Na kraju, dio Sirije gdje Turska ima snažnu prisutnost bi se kroz referendum mogao pripojiti Turskoj, mada je mogućnost stvaranja tri entiteta (režimski, pobunjenički, kurdski), a kako bi se zemlja održala cjelovitom, nešto slično kao u BiH, veća.

Navodni konačni izgled Sirije u budućnosti

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz