U napadu ruskih ratnih aviona u Idlibu poginulo pet civila

Popularno na sajtu

Idlib

Najmanje pet civila je poginulo, a sedam povrijeđeno u zračnom napadu ruskog ratnog aviona na kamp u kojem su se sklonili prisilno raseljeni civili u pokrajini Idlib, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu.

Ruski ratni avion, koji je poletio iz baze Hmeymim u Latakiji, izveo je zračni napad na kamp u blizini sela Hamame na zapadu Idliba, jučer oko 12.30 sati.

Prema informacijama dobivenim od timova Sirijske civilne odbrane (Bijele kacige), najmanje pet civila, uključujući djecu, izgubilo je živote, a sedam civila je povrijeđeno u napadu.

Na sastanku u Astani 2017. Turkiye, Rusija i Iran odlučili su stvoriti četiri “zone deeskalacije” u području koje nije pod kontrolom sirijske administracije.

Administracija iz Damaska, teroristi koje podržava Iran i Rusija nastavili su s napadima, zauzeli su tri od četiri regije i krenuli prema Idlibu.

Iako je Turkiye postigla dodatni sporazum s Rusijom o jačanju primirja u septembru 2018., napadi su se ponovno intenzivirali u maju 2019. Nakon novog sporazuma koji su Turkiye i Rusija postigle 5. marta 2020. primirje je uglavnom očuvano.

Približno dva miliona civila koji su pobjegli od napada 2017.-2020. bilo je prisiljeno migrirati u regije blizu turske granice.

(AA)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz