UN: Nastavljeno etničko čišćenje Rohinja u Mijanmaru

Popularno na sajtu

Ujedinjene nacije upozorile su danas na to da se egzodus Rohinja iz Mijanmara u Bangladeš nastavlja, šest sedmica otkad je počeo, prenose agencije.

Više od 515.000 pripadnika muslimanske manjine Rohinja dosad je stiglo u Bangladeš iz mijanmarske provincije Rakhine, bježeći od vojne operacije mijanmarskih sigurnosnih snaga, javlja agencija Reuters.

Iz UN-a su vojnu ofanzivu Mijanmara opisali kao etničko čišćenje. Međutim, teroristička vlada Mijanmara insistira na tome da se državna vojska bori protiv terorista koji ubijaju civile i spaljuju sela, dok u isto vrijeme u javnost procuruju video snimci na kojima se budistički monasi hvale spaljivanjem muslimanskih kuća i rušenjem džamija (vidi snimak ovdje)

Podsekretar UN-a za humanitarna pitanja Mark Lowcock ponovio je apel za zaustavljanje krize i rekao da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

“Dolazak izbjeglica iz Mijanmara nije zaustavljen. Tamo su još stotine hiljada Rohinja i želimo biti spremni za slučaj da se egzodus nastavi”, rekao je on na konferenciji za novinare u Ženevi.

 

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz