UN: Potpisan sporazum o trajnom prekidu vatre u Libiji

Popularno na sajtu

Libijske sukobljene snage postigle su dogovor o „trajnom prekidu vatre u svim područjima Libije“, objavila je misija UN-a u ovoj sjevernoafričkoj državi na svome Facebook profilu.

Također je objavljen i prenos uživo ceremonijre potpisivanja sporazuma.

U petak je UN saopćio kako su dvije strane u libijskim vojnim pregovorima zabilježile „historijsko postignuće“ sa trajnim prekidom vatre u cijeloj državi koju godinama potresaju rat i nemiri.

Nakon posredovanja koje je ove sedmice predvodio predstavnik UN-a Turco Williams, Zajednička Vojna Komisija 5+5 dostigla je, kako navode iz svjetske organizacije, „važnu tačku prekretnicu ka miru i stabilnosti u Libiji“.

Detalji još nisu objavljeni, no dvije strane su učestvovale u ceremoniji potpisivanja sporazuma u švicarskoj Ženevi u petak ujutro.

Let od Tripolija do Benghazija

Sporazum je potpisan nakon pregovora u Ženevi između vojnih predstavnika međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vodstvom Khalife Haftara. Sljedeći mjesec u Tunisu će se održati pregovori o političkom rješavanju krize.

Nakon što je prvi komercijalni putnički let nakon više od godinu dana sletio u istočni grad Benghazi u petak, zamjenica posebnog UN-ovog predstavnika za Libiju Stephanie Williams pozdravila je obje strane zbog postizanja sporazuma.

„Put je bio dugačak i težak s vremena na vrijeme. Vaš patriotizam bio je vaš put naprijed te ste uspjeli postići sporazum o prekidu vatre“, rekla je nakon ceremonije potpisivanja.

Međutim, mnogi prethodni diplomatski pokušaji da se riješi unutarnji libijski sukob sudarili su se s kaotičnom stvarnošću brojnih naoružanih skupina koje se bore za kontrolu nad gradovima i državnim institucijama, podržane stranim silama.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz