Categories:

UN: Zdravstveni sistem Jemena u kolapsu – epidemija Covida i kolere

Objavljeno / ažurirano:

Pozivajući se na izvještaje humanitarnih radnika na terenu, Ujedinjeni narodi su upozorili da je zdravstveni sistem ratom razrušenog Jemena praktično u kolapsu dok se korona virus širi tom zemljom.

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja Jens Lerche izjavio je da je situacija “krajnje uznemirujuća”, navodi BBC.

Na konferenciji za novinare u Ženevi je kazao da humanitarne agencije ukazuju na to da, dijelom i zbog nedostatka lične zaštitne opreme za osoblje, dolazi do toga da dio stanovništva ne može dobiti medicinsku njegu.

Vlasti Jemena su potvrdile više desetaka slučajeva zaraženih korona virusom te 30 smrtnih slučajeva bolesti COVID-19, ali UN tvrdi da su stvarne brojke mnogo veće.

Epidemija kolere

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je u Jemenu vjerovatno epidemijom kolere zahvaćeno 113.000 ljudi.

Jemen je poprište jedne od najvećih epidemija kolere u modernom vremenu, prenosi Anadolija.

Ured WHO-a u Jemenu objavio je da u Jemenu od januara do danas imaju 113.000 sumnjivih slučajeva kolere.

Kako su naveli, 56 posto slučajeva kolere potvrđeno je ispitivanjem u laboratoriji, a u 29 posto slučajeva dokazano je da je kolera uzrok smrti.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Guardian: Kina izgradila 400 kampova za pritvor muslimana

0
Mreža kampova u koje se pritvaraju Ujguri i pripadnici drugih muslimanskih manjina uključuje i 14 koji se trenutno grade.
Islamske teme

Sedam najvećih grijeha

Preporučeni sadržaj

Zašto su muslimani razjedinjeni

0
Rekao je Uzvišeni Allah: „Od onih koji govore: ‘Mi smo kršćani’, Mi smo zavjet prihvatili, ali su i oni dio onoga čime su bili opominjani...

Islamske teme