Categories:

Video: Sirijski pobunjenici oborili još jedan režimski helikopter u Idlibu

Objavljeno / ažurirano:

Sirijski pobunjenici, koje podržava Turska, oborili su vladin helikopter zapadno od Halepa, u sirijskoj pokrajini Idlib, na sjeverozapadu zemlje, gdje su se posljednjih sedmica dogodili sukobi i raseljavanje stanovništva, javila je Anadolija.

Neimenovani vojni pobunjenički izvor i očevici rekli su Reutersu da su ruski avioni nišanili seoska područja zapadno od Halepa ranije u petak, ali su se evakuirali nazad u grad nakon što je helikopter oboren, prenosi Tanjug.

Turska vojska poslala je dodatno oružje i trupe u Idlib, na svoju južnu granicu, da bi se suprotstavili prodoru sirijskih vladinih snaga, koje podržava Rusija, a koje nastoje vratiti pod svoju kontrolu posljednje veliko uporište pobunjenika poslije gotovo devet godina rata.

Vratio se drugi helikopter

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je u petak da je Turska rasporedila gotovo 6.500 vojnika kako bi pojačala postojeće jedinice na sjeverozapadu Sirije, kao i gotovo 1.900 vojnih vozila od početka februara.

Helikopter je pogođen dok je letio iznad fronta poslije odlaska iz Halepa, koji je pod kontrolom Vlade, izvijestila je Anadolija.

Tokom prelijetanja fronta opozicijskih snaga helikopter je pogođen i srušen.

Uporedo s tim, iz opozicijske opservatorije za zračni prostor u Idlibu saopćeno je da je još jedan avion Assadovih snaga poletio iz baze u Hami, ali da se vratio na pistu nakon što je od tornja dobio informaciju da je srušen helikopter zapadno od Halepa.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Ruske i režimske snage počinile novi masakr u Idlibu: među metama...

0
Kako jačaju turski zahtjevi za okončanjem rusko-šijitske agresije na Idlib, tako jača i odgovor Rusije i Irana - novim masakrima muslimanskih civila! Također, ruski i...

Preporučeni sadržaj

Ruske zračne snage izvele nove napade u deeskalacijskoj zoni Idlib: Poginula...

0
Najmanje četiri civila ubijena su u zračnim napadima koje su ruske snage izvele na naseljena mjesta u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadnu Sirije, javlja...

Islamske teme