WP: Talibani porazili Ameriku, počinje prebacivanje krivice

Popularno na sajtu

Nakon pada Južnog Vijetnama 1975. godine vodila se oštra rasprava o tome ko je izgubio Vijetnamski rat. Mnogi u vojsci i Republikanskoj stranci pristali su na mit o zabijanju noža u leđa, optužujući političare i medije da navodno sprečavaju oružane snage da poraze Sjeverni Vijetnam. S druge strane, mnogi liberali su tvrdili da je to rat koji Sjedinjene Američke Države nisu trebale voditi i nisu mogle dobiti.

Tako je kolumnista Max Boot počeo svoj članak u Washington Postu, ističući da Afganistan još nije izgubljen, ali da je, s ubrzanim napredovanjem talibana, rasprava o tome ”ko je izgubio Afganistan?” već počela, a s njom i prebacivanje krivice.

Republikanci, ignorirajući da je bivši predsjednik Donald Trump taj koji je pokrenuo povlačenje, počeli su kriviti novog predsjednika Joea Bidena za “katastrofu u nastajanju”. Biden se branio prošle sedmice tvrdeći da “smo postigli svoje ciljeve i eliminirali teroriste…”

Stvarni krivci su političari i generali

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, penzionirani general H.R. McMaster, optužio je medije za “nedostatak interesa i defetizam, što je stvorilo uvjete za kapitulaciju”. Voditelj MSNBC-a Mehdi Hassan tvrdio je da je “sama prvobitna invazija bila sramotna, s obzirom na to da nije bilo Afganistanaca u bilo kojem od četiri aviona”, aludirajući na napade na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

Međutim, Boot tvrdi da postoji teret krivice u pogledu onoga što će se vjerovatno pamtiti kao drugi veliki rat, nakon Vijetnama, koji su Sjedinjene Američke Države izgubile, ali da ta krivica ne treba pasti na medije. Negativne vijesti odražavaju stvarnost, one je ne stvaraju, kazao je.

Rekao je da stvarna krivica pada na političare i generale – i američke, i afganistanske – te da su uzastopni američki predsjednici činili greške jednu za drugom.

Bott tvrdi da je bivši američki predsjednik George W. Bush s pravom otišao u Afganistan (odakle je napad i pokrenut, čak iako u avionima 11. septembra nije bilo Afganistanaca), ali je pogriješio kad je krenuo u rat po izboru u Iraku. Trump je pregovarao o sporazumu koji od talibana nije tražio ništa u zamjenu za povlačenje SAD-a.

Dodao je da američka vojska ne može pobjeći od krivice za ovaj fijasko. Kao što je istaknuto u “Afganistanskim dokumentima”, koje je dobio Washington Post, američke snage nisu uspjele “izgraditi efikasnu afganistansku vojsku i policiju” ili reći istinu o tome da se rat ne odvija po njihovim planovima.

Talibani su pobijedili vladu u Washingtonu

Pisac nije oslobodio krivice ni afganistanske političare i vojne vođe, rekavši da su učinili gore od svojih američkih kolega, zbog lošeg vodstva i sveprisutne korupcije. Dodaje da ova disfunkcija i korupcija među afganistanskim političarima navodi Ameriku da jednostavno opere ruke od Afganistana, kao što to sada čini Biden, sugerirajući da smo učinili dovoljno, a sada stvari prepuštaju njima.

Komentirao je da, iako postoji logika u ovom argumentu, Sjedinjene Američke Države su u Afganistanu i same saučesnice u lošem upravljaju, baš kao i u Južnom Vijetnamu.

Zaključio je članak da gerilsko ratovanje ne odnosi pobjedu bitkama, već ustrajnošću u borbi protiv jačeg neprijatelja, a upravo to su i učinili talibani. Pokret još uvijek nije pobijedio vladu u Kabulu, ali je već pobijedio vladu u Washingtonu, pa neka onda počnu razmjene optužbi i upiranje prstom.

Zaključio je da, ako je Vijetnam pokazatelj, “igra prebacivanja krivice” u Afganistanu može narušiti američku politiku u narednim desetljeima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz