Kurbani 2021: Pošalji svoj kurban za gladne u Jemenu, Siriji, Etiopiji…

Popularno na sajtu

“Niko od vas neće (istinski) vjerovati sve dok svome bratu ne bude želio ono što želi sebi.“ (hadis bilježi Buhari)

U današnjem globalnom selu, ovaj hadis dobija novu dimenziju. Danas, iako mnoga naša braća i sestre fizički žive daleko od nas, ipak su nam „nadohvat ruku“, pa ih naša pomoć može dostići za dan ili dva.

S obzirom da muslimani u nekim zemljama bukvalno umiru od gladi, kao što je to slučaj u Jemenu, smatramo da je poželjno da muslimani usmjere svoje kurbane upravo tamo gdje su najpotrebniji, s tim što jedan dio kurbana treba biti zadržan za mjesto življenja, kako bi se na svakom mjestu osjetio Kurban bajram sa svim njegovim svojstvima.

Postoji veći broj humanitarnih organizacija koje distribuiraju kurbane širom svijeta. Mi preporučujemo nekoliko njih:

Kao i ranijih godina, da uplate vršite preko humanitarne organizacije Ummah Welfare Trust, za koju smo čuli izraze pohvale od strane mnogih muslimana na islamskim forumima. O radu ove organizacije i foto reportažama dostave humanitarne pomoći možete pogledati na njihovom sajtu: uwt.org.

Ispod se nalazi cjenovnik kurbana prema tome u kojoj zemlji želite da se vaš kurban zakolje.

Cijene uplate su date u britanskim funtama (sjedište UWT-a je u Velikoj Britaniji), 100 britanskih funti vrijedi oko 117 eura (juli 2021).

Tabele se sastoji od liste zemalja (prva kolona lijevo) i još tri kolone:

kurbani

– Small (sitna stoka) – u ovoj koloni je cijena kurbana sitne stoke (ovan, ovca, koza…)

– Large (krupna stoka) – u ovoj koloni je cijena kurbana po grlu krupne stoke (krava, kamila…)

– 1/7th Share (jedna sedmina) – u ovoj koloni je cijena jedne sedmine od cijene krupne stoke, za slučaj da želite da vaš kurban bude krupna stoka, tj. učestvujete sedminom (ova cijena je jeftinija od cijene kurbana sitne stoke).

Uplatu sredstava možete izvršiti preko sajta www.uwt.org. Direktan link do stranice za uplatu je: https://donate.uwt.org/Account/Index.aspx?DonationProjectID=390&DonationCountryID=24.

Način uplate

1. Kliknite na link ovdje.

2. U novootvorenoj stranici popunite odgovarajuća polja. Kao primjer, mi smo popunili formu za uplatu kurbana za Jemen:

Kurbani 2021

3. Kliknite na dugme Add potom na dugme Checkout, koje će se pojaviti desno od forme. U ovom koraku izaberite i način uplate: putem kreditne kartice ili Paypala.

4. Nakon klika na dugme “Checkout”, skripta će vas prebaciti na stranicu za Login. Ulogajte se (ili registrirajte, ako prvi put ovo radite) i nastavite uplatu ovisno od toga da li ste u prethodnom koraku izabrali plaćanje preko Kreditne kartice ili PayPala.

NAPOMENA:

  • Moguće je da se cijene kurbana promijene, jer kako se bliži dan Kurban bajrama, cijene stoke rastu, pa ih humanitarna organizacija plaća skuplje.
  • Također, moguće je da humanitarna organizacija popuni kapacitete za kurbane. U tom slučaju možete pokušati da uplatu za kurban izvršite putem neke druge humanitarne organizacije.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz