Zajedno protiv talibana: Bivši afganistanski vojnici se sve više priključuju IDIŠ-u

Popularno na sajtu

Otkako se američka vojska povukla nakon 20 godina ratovanja protiv talibana, najduži američki rat nastavili su haridžijski repovi objedinjeni u ISKP (afganistanski ogranak IDIŠ-a).

Na tvrdnje talibana da iza vojnih aktivnosti ISKP-a zapravo stoje Sjedinjene Države list The Wall Street Journal navodi da je to donekle i istina.

List je proveo istragu i zaključio da sve veći broj bivših vojnika iz sad već propale afganistanske nacionalne vojske – koju je SAD gradio godinama, prelazi u ISKP jer im to pruža priliku da nastave rat i osvetu talibanima.

Broj prebjega koji se pridružuju grupi relativno je mali, ali brzo raste. Važno je da ovi novi regruti ISKP-u donose kritičnu ekspertizu u prikupljanju obavještajnih podataka i tehnikama ratovanja, potencijalno jačajući sposobnost organizacije da nanese veću štetu talibanima.

Pozivajući se na izvješće Wall Street Journala, Khaama Press navodi da su članovi obavještajnog tijela prethodne vlade u Afganistanu sada povezani s ISKP-om kako bi preživjeli, nastavili borbu i oduprli se talibanima.

ISKP je danas izveo samoubilački napad na bolnicu u Kabulu u kojem su stradale 23 osobe, uključujući i lokalnog komandanta talibana Hamdullaha Mukhlisa čija je jedinica prva ušla u predsjedničku palatu kada su talibani preuzeli vlast nad Afganistanom.

S druge stane, talibani su uspostavili poseban sigurnosni aparat koji efektivno izvodi racije i hapsi pripadnike ISKP-a. Prije nekoliko dana deseci haridžija predali su se talibanima u pokrajini Nangarhar (video ispod).

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz