Zatvorenički kampovi za Ujgure u Kini – nije isključen ni genocid

Popularno na sajtu

Opsežan izvještaj kojeg je objavio američki list Foreign Policy predviđa da će potrajati period masovnih hapšenja pripadnika muslimanske manjine Ujgura i njihovo odvođenje u kampove koje kineske vlasti nazivaju “kampovima za rehabilitaciju”. Također se očekuje da će se pogoršati ionako teška situacija u kojoj živi ova manjina.

Foreign Policy je ukazao i na odgovor zvaničnog kineskog lista Global Times na nedavne osude Ujedinjenih naroda koje su iznesene na račun rasističkih politika Kine u pokrajini Xinjiang, u kojem piše: “Možemo posegnuti za svim mjerama kojima će se postići stabilnost u Kini, dotle da ne treba isključivati ni masovna ubistva i genocid.”

List Foreign Policy objavio je svoj izvještaj o stanju u kineskoj pokrajini Xinjiang u kojem se govori o tragičnoj situaciji tih ljudi.

Strah za članove porodice

U izvještaju se ističe da Ujguri koji žive u ovoj pokrajini pokušavaju prekinuti sve veze s vanjskim svijetom. Među njima vlada strah da bi, u slučaju razgovora s članovima porodice i prijateljima u inostranstvu, policija mogla odvesti njihove najmilije u zatvoreničke logore kada se vrate u zemlju.

Ujgursko stanovništvo u inostranstvu također se pribojava kontaktirati sa svojom rodbinom u domovini, jer samu komunikaciju s inostranstvom, bez obzira na sadržaj razgovora, kineske vlasti vide kao zločin koji iziskuje kaznu zatvaranja u masovne zatvoreničke logore.

U izvještaju se navodi kako razmjeri hapšenja ponekad dosežu i do 40 posto stanovnika nekog naselja, od čega je gotovo 100 posto muškaraca starosne dobi između 20 i 50 godina. Saopćenje o zapošljavanju 50 “hrabrih” čuvara u krematoriju izvan Urumqija, glavnog grada pokrajine Xinjiang, probudilo je strah da se kineske vlasti spremaju za masovne egzekucije.

List navodi da je najčešća zvanično citirana svrha ovih kampova da pročiste ljudske misli, “eliminiraju ekstremizam” i učvrste ljubav prema stranci u srcima građana.

Xi Jingping kao Mao Tze-tung

Komunistička liga mladih pokrajine Xinjiang objasnila je u svom ovomjesečnom saopćenju, koje je izdato u cilju smirivanja strahova građana, kako ovi kampovi “tretiraju i čiste viruse iz njihovih mozgova”. Mali broj onih koji su napustili kampove i koji su u stanju podijeliti svoje priče opisuju razne tehnike ispiranja mozgova i indoktrinacije u cilju usađivanja ljubavi prema Komunističkoj partiji Kine i njenom lideru Xi Jinpingu.

“Nastavnici” i stražari prisiljavaju zatvorenike da ponavljaju određene parole, gledaju video sadržaje o tome kako da identificiraju “islamski ekstremizam”, proučavaju konfucijanske tekstove, zahvaljuju se lideru Xiju prije obroka, uče kako da se odreknu islama i pišu tekstove u kojima kritiziraju vlastiti identitet.

List navodi da je kineski predsjednik više od bilo kog drugog lidera nakon smrti Mao Tze-tunga promovirao ideju da je on lično simbol i zaštitnik kineske nacije. U nekim kampovima se od zatvorenika traži da spominjanje Božjeg imena prije jela (bismille) zamijene zahvalom Xiju.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz