Sirija: Iran i Rusija pripremaju odlučujuću ofanzivu na Idlib

Popularno na sajtu

Kako pišu sirijski mediji i opozicijski aktivisti, u toku su velike pripreme za bitku za Idlib, za koju se nagovještava da bi mogla biti epskih razmjera. Dok se šijitske snage pripremaju za odlučujuću bitku protiv sunija u Idlibu, sunitski borci tvrde da se neće predati.

Šijitsko-režimske snage potpomognute ruskim snagama, rasporedjuju se duž zone razgraničenja sa provincijom Idlib – posljednjim i najvećim uporištem sirijskih opozicijskih snaga. Zračne snage i topnička paljba su svakodnevnica prije kopnene ofanzive.

Aktivnosti rusko-šijitskog saveza u Siriji su došle u žižu interesovanja regionalnih i svjetskih sila, koje i ovoga puta, naravno, pokazuju više nego izuzetnu “zabrinutost” za stanje tri miliona opkoljenih civila u Idlibu. (Sjećamo se da su svjetske sile isto tako bile zabrinute i za civile u Halepu, Guti, Homsu, Deri, ali su ipak dopustile da se tamo dogodi genocid).

Turska, valjda po nalogu SAD-a, Rusije i Irana, bezuspješno pokušava da raspusti/neutralizira Hejjetu Tahriruš-Šam, najsnažniju džihadsku skupinu u Idlibu. Pojedini aktivisti izvještavaju da je posljednji takav pokušaj propao ovih dana, jer naprosto u Idlibu nema opozicijske frakcije koja bi mogla neutralizirati Tahriruš-Šam, čak i ako bi se sve zajedno ujedinile. Murdžijsko-ihvanijske skupine poput Hareketu Hazma i Ahraruš-Šama, jednostavno nisu u stanju ostvariti tu misiju, pogotovo nakon što su ove skupine napustili mnogi njihovi borci.

U medjuvremenu, “zabrinutost” za dešavanja u Idlibu izrazili su niko drugo do Angela Merkel i Donald Trump (poznata vam imena). Vjerovali ili ne, njih osobito interesuje humanitarna situacija u Idlibu.

I Rusija je “zabrinuta”, kao što se moglo očekivati, pa je danas, povodom situacije u Idlibu, pozvala na konsultacije u Savjetu bezbjednosti u UN-u. Neko bi možda pomislio da je Rusima proradila griža savjesti nakon desetina hiljada ubijenih civila, žena, djece, ali zasigurno nije tako. Rusija će pokušati nagovoriti druge sile da primoraju opozicijske frakcije u Idlibu na bezuvjetnu kapitualciju.

Jedno je sigurno, svjetske zločinačke lobije i vlade ne interesuju životi muslimana (u kontekstu njihova uništenja, da), već je Sirija mjesto gdje ovi zločinci odmjeravaju svoje snage i sprovode svoje paklene planove. Sirijski muslimani su samo kolateralna šteta.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz